BiH

Đapo: Problem u GIKIL-u je težak i kompleksan, ali nije nerješiv

Autor: Biznis.ba
Đapo: Problem u GIKIL-u je težak i kompleksan, ali nije nerješiv
Problem u kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) je težak, kompleksan i izazovan, ali nije nerješiv – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Ministrica je ranije održala nekoliko sastanaka sa upravom GIKIL-a, kao i sa sindikatima, a za danas je u sjedištu Federalnog ministarstva okoliša i turizma zakazan sastanak premijera FBiH Fadila Novalića, ministrice Đapo, premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljakovića, kantonalnih ministara, te direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića o aktuelnoj problematici u vezi s radom privrednog društva GIKIL d.o.o. Lukavac.

Poznato je da GIKIL nema okolišnu dozvolu, koja je samo jedan od dokumenata potrebnih za rad. Uprava GIKIL-a je najavila da će dostaviti novi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole i  taj će zahtjev kada pristigne, kako je dodala Đapo, odmah dati u proceduru razmatranja. Inače, izdavanje okolišne dozvole je zakonom propisana procedura i zahtijeva određeno vrijeme.

- Predstavnike sindikata smo upoznali i sa neozbiljnošću Uprave GIKIL-a, kao i sa zakonskom regulativom. Naravno, u potpunosti razumijem i suosjećam se s radnicima koji se brinu za svoju egzistenciju. To su ljudi koji su emotivno vezani za svoju kompaniju, tokom rata su išli na posao i čuvali svoja radna mjesta, neki su čitav radni vijek proveli u koksnoj industriji i GIKIL-u i razumljivo je da postoji strah čak i od promjene radnog mjesta, a pogotovo od njegova gubitka. Svi mi živimo od plate i znamo kako je teško kada plata kasni, a da ne govorim o tome da se ne dobije mjesečna plata. To su teške situacije kako za radnike i njihove porodice, tako i za cijelo društvo. BiH je zemlja koja je pretrpjela velika ratna razaranja, prijeratni privredni giganti su uništeni i nezaposlenost je ogromna i sasvim je normalno da se radnici bore za svoja radna mjesta – navela je Đapo.

Sa druge strane, kako je dodala, imate 500.000 stanovnika Tuzlanskog kantona koji se bore za svoje pravo na čistu životnu sredinu i koji su zabrinuti za svoje zdravlje.

- Moramo biti svjesni da problem poslovanja GIKIL-a potiče još iz 2003. godine kada je Vlada Tuzlanskog kantona potpisala ugovor kojom je 51 posto upravljačkih prava dala stranom investitoru. GIKIL je s namjerom napravio ogromne dugove prema svojoj matičnoj firmi u Londonu koji bi danas za Vladu Tuzlanskog kantona bili veći problem nego zatvaranje hiljadu radnih mjesta - kazala je Đapo upitavši zašto sve dosadašnje kantonalne vlade nisu bile zainteresirane za poslovanje i investiranje GIKIL-a.

Napomenula je da GIKIL preko svog pogona energana snabdjeva cijeli Lukavac sa vodom i da je trebalo raditi na iznalaženju alternativnog napajanja grada vodom. Treba imati na umu i činjenicu da će, prema usvojenim strategijama iz energetskog sektora, naglasila je Đapo, koksare morati prestati s radom 2023. godine ukoliko želimo ići ka Evropskoj uniji, tako da se već sa sigurnošću može pretpostaviti da strani investitor neće ulagati u modernizaciju fabrike.

Dodala je kako se u rješavanje problema oko GIKIL-a trebaju uključiti svi nivoi vlasti.

Biznis.ba / FENA