BiH

Dodijeljena priznanja proizvođačima kozjeg sira

Autor: Biznis.ba
Dodijeljena priznanja proizvođačima kozjeg sira

Farma Milo selo iz Lukavaca i farma Međedović nagrađeni su zlatim medaljama za najkvalitetniji kozji sir na dodjeli priznanja u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Farma Milo selo nagrađena je za tvrdi masni sir u hrastovoj kori i polutvrdi masni dimljeni sir, a farma Međedović za punomasni sir s ružmarinom i majčinom dušicom i punomasni dimljeni sir.

Ocjenjivanje kozjeg sira održano je u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima, edukacije, poboljšanja kvalitete sira i zaštite potrošača, priopćeno je iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Svi dostavljeni uzorci ispitani su u laboratoriju pri čemu su urađene mikrobiološke i fizičko-kemijske analize kako bi se utvrdilo odgovaraju li dostavljeni uzorci sira minimalnim uvjetima koje propisuju pravilnici.

Nakon laboratorijske analize stručna komisija obavila je senzornu ocjenu sedamnaest uzoraka sira te je na osnovu broja bodova izvršeno klasiranje uzoraka kako slijedi: četiri uzorka ekstra klase, pet uzoraka I. klase, šest uzoraka II. klase, dva uzorka ostalo.

Srebrena medalja pripala je proizvođačima I. klase, Kristini Prlić, farmi Milo selo za kriška masni sir i polutvrdi masni sir sa srijemošom te farmi Međedović za polutvrdi punomasni sir i polutvrdi sir sa okusom makedonske ljute tucane paprike.

Brončanom medaljom nagrađeni su proizvođači SPP Zelene Doline, Ivica Mioč, Eko farma Vranduk, Farma Galac, Farma Buhač i Farma Milo Selo. Zahvalnicu za sudjelovanje dobila je Farma Zekotić - Gornji Vakuf Uskoplje za meki masni sir, Čoloman Šukrija i Marija iz Zenice za polutvrdi punomasni sir.

U okviru edukacije proizvođača održana su stručna predavanja o primjeni kemijskih mjera u proizvodnji sira, kozjem mlijeku kao proizvodu budućnosti te deklariranju sireva i predavanje o rezultatima senzorne analize sira.

Nagrade i zahvalnice proizvođačima kozjeg sira uručio je direktor Federalnog agromediteranskog Zavoda Mostar prof. dr. Marko Ivanković.

( FENA)