BiH

Dodik na SBF-u: BiH je stabilna zemlja za biznis

Autor: Biznis.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) koji je počeo danas kazao je kako je BiH stabilna zemlja za biznis.

Dodik je tom prilikom kazao kako je forum dobra prilika da se ohrabri u razvijanju boljih odnosa, a razvoj učini sigurnijim. Podsjetio je kako je BiH složena zemlja, ali stabilna za biznis.

"BiH jeste stabilna zemlja za biznis i to pokazuje vrijeme koje smo iza sebe ostavili. U BiH možete slobodno da investirate i sa sigurnošću da razvijete svoj biznis", rekao je Dodik.

Dodao je kako su prioriteti zemlje sigurnost, bezbjednost i razvoj.

"BiH je izašla iz perioda kada je trebala humanitarnu pomoć, pomoć u pogledu rekonstrukcije. Danas nam treba pomoć u razvoju, a razvoj opet mora da bude od obostranog interesa", smatra Dodik.

Nada se da će biti nastavljena saradnja stranih investitora s poduzetnicma u BiH. Poručio je kako je najvažniji prioritet priključenje Evropskoj uniji (EU), čemu teže političke strane u zemlji.

Rekao je kako je potrebna pomoć BiH na putu ka EU. Istakao je da to ne znači da će BiH ostati zatvorena za saradnju s drugim zemljama.

Naglasio je kako se neće odustati od priključenja EU, ali će biti nastavljena saradnja i s Turskom, Malezijom, Marokom, Kinom, Rusijom..

"BiH postaje, kao i čitav region, u pogledu biznisa veoma interesantna za ulaganja iz Kine, ali i saradnje koje se ostvaruju s Rusijom na planu energetskog sektora", rekao je Dodik.

Poručio je kako je BiH svjesna da je samo ubrzan razvoj može odmaknuti od bilo kakvih destabilizacija.

"Jedna od najvećih destabilizacija, koja u ovom trenutku zahvata BiH je odlazak velikog broja mladih ljudi obrazovanih u ovoj zemlji, koji su stekli svoje diplome u našim školama. Sada odlaze negdje u svijet", istakao je Dodik.

Poručio je kako je neophodno napraviti održiv ekonomski sistem i odustati od ponude jeftine radne snage.

"Ovdje postoji dobra atmosfera za saradnju i želim vam uspjeh u poslovnim kontaktima koje ćete ostvariti", zaključio je Dodik.

Sarajevo Business Forum desetu godinu zaredom organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) i drugim partnerima, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Trodnevna poslovno-investicijska konferencija ove godine se održava od 17. do. 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu BiH. Gosti na ovogodišnji SBF dolaze iz 50 zemalja.

Biznis.ba / AA