BiH

Dodik: RS je proširila krug investitora

Autor: Biznis.ba
Dodik: RS je proširila krug investitora

RS napravila je uspjeh na međunarodnom tržištu obveznica na način da je na Bečkoj berzi uspjela emitovati petogodišnje obveznice u visini od 168 miliona eura po kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjem nivou, kazao je danas predsjednik RS Milorad Dodik.

"Taj novac nam već od ovih dana stoji na raspolaganju. Završene su sve proceduralne stvari, novac se nalazi na računu Bečke berze i može da bude povučen svakog trenutka kada mi za to imamo potrebu. To je dio godišnjeg predviđenog obima koji podrazumijeva isključivo obezbjeđivanje sredstava za pokriće prethodnih zaduženja, tako da se ne dešava novo zaduženje", pojasnio je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerkom Željkom Cvijanović, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem u Banjaluci, pišu Vijesti.ba.

Emitovanje obveznica na Bečkoj berzi, ocijenio je, veoma je važno za finansijsko kretanje RS.

"Smatramo da su stvoreni uslovi da za svaku sljedeću potrebu RS je proširila krug investitora i ne moramo se oslanjati samo na oficijelne koji su do sada to činili. Poslali smo poruku da se možemo kretati na međunarodnom tržištu kapitala", kazao je Dodik.

On je naveo da je RS prva u BiH koja je na ovaj način za javne račune uspjela obezbijediti prepoznatljivost na međunarodnom finansijskom tržištu.

"Na međunarodnom planu mi smo entitet i bez suverene garancije, kako su to rekli, uspjeli smo da animiramo investitore, te da na taj način obezbjedimo ovaj iznos praćenja", naglasio je predsjednik RS.

Na ovaj način, precizirao je, stvoreni su uslovi za investiciono bankarstvo, koje će, prema njegovim riječima, omogućiti da ljudi iz RS sa dobrom idejom mogu animirati banke koje će pratiti, bez da traže zvanična obezbjeđenja plaćanja.

Biznis.ba