BiH

Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019 u znaku digitalne revolucije

Autor: Biznis.ba
Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019 u znaku digitalne revolucije

Jutro drugog dana 10. Sarajevo Business Foruma bilo je posvećeno temi digitalizacije i digitalne revolucije.

Na okruglom stolu o temi "Četvrta industrijska revolucija - digitalna revolucija", direktor Mozaik fondacije Zoran Puljić istakao je da se u zadnje tri godine u Bosni i Hercegovini osjete znatne promjene po pitanju digitalizacije, koja zahvata sve segmente življenja.

- Mnogi bh. privrednici su već počeli s procesom digitalizacije svojih biznisa, međutim taj proces se mora podići na još veći novo, kako bi domaća preduzeća bila konkurentnija i bilježila veći razvoj. Potrebno je raditi i na programima osvještavanja i informisanja privrednika i pružiti im podršku koja im je potrebna za ovu transformaciju - rekao je Puljić.

Šefica Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH Lada Buševac navela je da Bosna i Hercegovina u isto vrijeme jeste i nije spremna za digitalnu revoluciju.

- Jeste, jer nema alternative, a nije, jer je po svim standradima koje zahtjeva digitalna revolucija ispodprosječna je u poređenju sa ostalim zemljama svijeta. Potrebna su tri preduslova za digitalnu transformaciju - uređenje zakonodavstva, razvoj IT infratruskture i digitalno osvješćenje - dodala je Buševac.

Generalni direktor kompanije Klika Edin Deljkić kazao je da u Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 6.000 IT stručnjaka, koje već čeka siguran posao.

- Iako se veliki broj mladih odlučuju za obrazovanje u IT sektoru, mnogi od njih nakon završene edukacije napuste Bosnu i Hercegovinu, jer smatraju da su uslovi u zapadnim zemljama bolji. To je aspekt u kojem je potrebno poboljšanje - smatra Deljkić.

Okrugli sto je završen zajedničkim zaključkom da se BiH nalazi u regiji koja bilježi napredak, te da je potrebno dugoročno gledati i strateški prići razvoju i digitalnoj trasnformaciji. Također, naglašeno je da u fokusu trebaju biti ljudi, a ne biznis, saopćeno je iz BBI banke.

Biznis.ba / FENA