BiH

Dunjik Danila Škere odolio nepogodama, rakija će biti još bolja

Autor: Biznis.ba

Trebinjac Danilo Škero, jedini proizvođač rakije dunjevače u Hercegovini, ozvaničio je berbu dunje u svom dunjiku sa mališanima iz trebinjskog vrtića "Naša radost", koji su sakupili sve one dunje koje su u berbi popadale na pod, napunivši veliki broj gajbi žutim plodovima.

Danilo, koji već 16 godina pravi svojevrsni brend za Hercegovinu od svoje dunjevače, od 2007. godine proizvodi izuzetnu voćnu rakiju za koju je i ove, kao i prošle godine, osvajao brojne nagrade i priznanja.

"Na mjestu starog voćnjaka, ovdje u selu Pridvorci kod Trebinja, posadio sam i patuljaste trešnje, ali i 450 stabala dunje, i to sorte leskovačka dunja i vranjski dunjac, jer leskovačka dunja daje količinu, a vranjski dunjac posebnu aromu, ali budući da se dobra rakija ne može napraviti bez više vrsta dunja, planiram da ubacim još jednu sortu, kako bih dodatno oplemenio aromu", ističe Danilo.

Kaže da je ove godine i grožđe, ali i gotovo sve voće podbacilo. Ipak, nekom srećom njegov je dunjik ostao u dobrom stanju, odnosno plod je izvanredan i dao je 15 stepeni sladora, što se malo kad desi, tako da će rakija biti još bolja od prethodnih godina.

"Dunja je postigla izvanredan slador, a plodovi ostali zdravi, tako da će rakija biti dobra", dodaje on.

Ipak, dunja sama po sebi kao voće ima ograničen slador, pa je Danilu i proizvodnja ograničena na oko pet do šest litara rakije po jednom kazanu, ali joj on ne dodaje šećer za fermentaciju, niti kakvo drugo voće, jer mu je prioritetan kvalitet, a ne kvantitet.

Djeca su, s druge strane, osim što su bila korisna provela izuzetno lijep dan na Danilovom dunjiku, jer, kako kažu njihove vaspitačice, proveli su dan u prirodi, na svježem vazduhu, ali su i naučili dosta toga o prirodi, darovima prirode koje koriste ljudi i o poljoprivredi uopšte.

Danilova dunjevača je izuzetno tražena pa sve što proizvede vrlo brzo i proda, a najponosniji je, kako dodaje, što je stizala i do Svete gore i Visokih Dečana, pišu Nezavisne.

(Biznis.ba)