BiH

Dvjema osobama u BiH kao mjesečni prihod isplaćeno ukupno 850 prosječnih plaća

Autor: Biznis.ba
Dvjema osobama u BiH kao mjesečni prihod isplaćeno ukupno 850 prosječnih plaća
Portal Klix.ba tražio je od Porezne uprave Republike Srpske i Porezne uprave Federacije BiH da nam dostavi podatke o najvećim isplaćenim plaćama u ovoj godini.

Iz Porezne uprave RS-a kazali su nam da je najveća pojedinačna isplata mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u RS-u u toku 2018. godine ostvarena u Banjoj Luci i to u sektoru finansijskog poslovanja i iznosila je 466.783 KM te se odnosila na februar 2018. godine.

To je ujedno i najveća isplaćena plaća u državi Bosni i Hercegovine s obzirom na to da je najplaćeniji radnik u entitetu Federacija BiH primio plaću manju za 173.598 KM.

"Prema evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, a na osnovu podataka iz mjesečnog izvještaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, u Federaciji BiH, najveća neto plaća za 2018. godinu koja je prijavljena Poreznoj upravi Federacije BiH do 25. decembra 2018. godine isplaćena je u sektoru bankarstva u iznosu od 293.185,93 KM za mjesec septembar", rekli su nam u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Kako kažu, na isplaćeni iznos plaće su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi, a s obzirom na to da je navedeni iznos plaće isplaćen u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznos pored mjesečne redovne plaće sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu.

Ilustracije radi, uposleniku s prosječnom plaćom od 850 KM potrebne su 43 godine rada da bi zaradio plaću koju je samo jedan uposlenik u RS-u primio u samo jednom mjesecu, odnosno 27 godina rada da bi zaradio plaću koju je samo jedan uposlenik u FBiH primio u samo jednom mjesecu.

Da bi osoba s prosječnom plaćom od 850 KM zaradila 759.968 KM, koliko su u februaru i septembru zaradila dva bankara u BiH, potrebno je da u kontinuitetu radi 74 godine.

Biznis.ba / Klix.ba