BiH

Efikasnijim nadzorom nad javnim preduzećima u KS do boljeg poslovanja

Autor: Biznis.ba
Efikasnijim nadzorom nad javnim preduzećima u KS do boljeg poslovanja

Za poboljšanje rada javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo potrebno se fokusirati na vremenski okvir za donošenje planova poslovanja, blagovremeno razmatranje planova i izvještaja o poslovanju, kao i realizaciju revizorskih preporuka, zaključeno je na javnoj diskusiji "Boljim nadzorom nad radom javnih preduzeća do boljih usluga građanima" koja je održana u Sarajevu.

Pomoćnik ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Muhamed Bekto naveo je da najveći problem predstavlja što se preporuke revizorskih izvještaja provode djelimično ili sporo.

Naglasio je da je potreban efikasniji nadzor nad javnim preduzećima, te da na čelo tih predzeća budu postavljani kadrovi koji mogu odgovoriti postavljenim zadacima.

Projekt koordinatorica Centra civilnih inicijativa (CCI) Emina Čomaga izjavila je da u Kantonu Sarajevo trenutno posluje 16 javnih preduzeća koja imaju više od 360 miliona KM prihoda godišnje i više od 820 miliona KM duga.

- Dodatno, u posljednje tri godine Ured za reviziju institucija u FBiH revidirao je pet javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, od kojih niti jedno nije dobilo pozitivno mišljenje, što znači da postoji veliki broj nepravilnosti i slabosti u njihovom radu - rekla je Čomaga.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vedrana Vujović rekla je da bi u rukovodstva javnih preduzeća trebalo postavljati stručne osobe sposobne da rješavaju postojeće probleme i poboljšavaju usluge.

Imajući u vidu da je u pitanju javni novac te da javna preduzeća značajno utiču na poboljšanje kvaliteta života građana kao krajnjih korisnika usluga, učesnici diskusije su se suglasili da je potrebno kontinuirano raditi na poboljšanju stanja.

Biznis.ba