BiH

'Eko sir Puđa' pobjednik Festivala sireva Balkana

Autor: Biznis.ba
'Eko sir Puđa' pobjednik Festivala sireva Balkana

Na 8. Festivalu sireva Balkana, izložbi autohtonih sireva regije, koji je održan ove sedmice u Beogradu, prema glasovima publike, pobjedu je odnio “Eko sir Puđa” iz Livna.

Ova nagrada je još jedan dokaz da sirevi iz Bosne i Hercegovine uživaju veliko povjerenje potrošača u regiji, ali i ugled među proizvođačima sira.

Susret proizvođača sira u Beogradu bila je ujedno prilika za uspostavu saradnje, povezivanje distributera i razmjenu informacija o izazovima na međunarodnom tržištu sira. USAID/Sweden FARMA II je podržala „Eko sir Puđa“ kroz sufinansiranje nabavke opreme za kooperante, te kroz edukacije i trening programe koji su doprinijeli podizanju standarda proizvodnje.

„Eko sir Puđa“, zajedno sa nekoliko drugih proizvođača sira širom zemlje, redovni je učesnik Balkanskog festivala sira, te je već postalo pravilo da bosanskohercegovački sirevi na ovom događaju ostvaruju najveća priznanja.

Festival sireva Balkana je održan u Domu omladine Beograda uz učešće sirara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, te gostiju iz Francuske i Holandije. Nakon Hrvatske i Crne Gore, Srbija je za BiH treće po veličini izvozno tržište sira, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Biznis.ba / FENA