BiH

Ekspertiza i reputacija ključni u privlačenju EU sredstava

Autor: Biznis.ba
Ekspertiza i reputacija ključni u privlačenju EU sredstava
U organizaciji Apriori BH - Agencije za profesionalno usavršavanje i Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije, 14. rujna će se u Mostaru održati Konferencija EU projekti "Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan" na kojoj će direktor ICT klastera iz Vojvodine Milan Šolaja predstaviti uspješan EU projekt KATANA.

Milan Šolaja, direktor ICT klastera iz Vojvodine i jedan je od najglasnijih lobista u Srbiji za informacijsko - komunikacijski sektor će na spomenutoj Konferenciji EU projekti u Mostaru predstaviti uspješan projekt KATANA za koji su povukli novce iz EU programa HORIZON, a namijenjen je razvoju rastućih industrija koje su ključni faktor prihvaćanja naprednih tehnologija u agro-sektoru.

- Vrijednost projekata u kojima je ICT Klaster Vojvodina do sada sudjelovao je oko 14 milijuna eura, od čega smo za našu organizaciju povukli oko 1.1 milijuna eura. Prvih godina nakon osnivanja ICT klastera polako smo stjecali iskustvo i sudjelovali na manjim projektima, a najveći dio sredstava je stigao kroz projekte iz prethodnih nekoliko godina, kada smo stekli i ekspertizu i reputaciju kod međunarodnih partnera - kazao je Šolaja.

Dodao je kako ih narednim godinama očekuje povećanje kako veličine tako i raznovrsnosti dostupnih EU fondova i da na to gledaju kao na odličnu priliku da nastave uzlaznu putanju u radu na EU projektima.

Najveći izazov s kojim se susreću u procesu pripreme i provedbe EU projekata je nedovoljan broj kvalificiranih stručnjaka za oblast EU fondova koje bi uključili u projektne aktivnost i tako povećali broj i vrijednost projekata u kojima učestvuju.

- Kao što u IT-ju nema dovoljno stručnjaka, tako ih nema ni u oblasti EU fondova. Rezultat takve situacije je da je apsorpcija dostupnih sredstava u Srbiji ispod razine od 15 posto i nadamo se da ćemo to uspjeti da promijenimo - kazao je Šolaja.

ICT Klaster Vojvodina kroz EU projekte je postigao rezultate u različitim oblastima, od povećanja svijesti o značaju i potencijalu novih tehnologija, preko osiguranja sistematizovanih informacija koje donosiocima odluka pomažu u kreiranju kvalitetnijih strateških dokumenata, pa do prekograničnog povezivanja stručnjaka i kompanija sa inostranim partnerima.

- Posebno smo ponosni na osiguranje pristupa novim izvorima financiranja za startape i ljude s inovativnim poslovnim idejama i modelima - istaknuo je Šolaja. Ovo posljednje se odnosi upravo na najnovije naše projekte - FRACTALS, a zatim i KATANA, u kojima su naši konzorciji bili postavljeni kao posrednici u plasmanu sredstava iz EU fondova ka startap zajednicama širom Europe, kroz inovativne modele financiranja, nepovratnim sredstvima.

Kaže kako su rezultati ovih projekata više nego odlični te je već u pripremi nekoliko prijedloga projekata za narednu godinu.

Biznis.ba / FENA