BiH

Elektrotehnička škola u Tuzli postaje solarna elektrana za proizvodnju struje

Autor: Biznis.ba
Elektrotehnička škola u Tuzli postaje solarna elektrana za proizvodnju struje
Riječ je o prvoj obrazovnoj ustanovi u našoj zemlji, ali i regiji koja će se se posredstvom solarnih panela baviti proizvodnjom i prodajom električne energije, a nju će otkupljivati Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Elektrotehnička škola u Tuzli na mjesečnom nivou za električnu energiju izdvaja okvirno 1.800 konvertibilnih maraka, a dnevno se potroši skoro 55 kW struje. Kako bi se iskoristio dio krova, ali i ostvario značajan profit menadžment ove obrazovne ustanove odlučio se na realizaciju energetskog projekta, odnosno postavljanja solarnih panela koji bi svakog dana mogli proizvesti 100 kW struje.

Ova tuzlanska škola i dalje će ostati na mreži Elektroprivrede BiH, ali će proizvedenu električnu energiju prodavati upravo ovom javnom preduzeću, od čega će na kraju i profitirati.

"Električna energija koju ćemo proizvoditi tri puta je skuplja u odnosu na onu koju koristimo. Izdvajanja za potrošenu struju ćemo i dalje plaćati Elektroprivredi BiH, ali ćemo na kraju godišnje imati od 20 do 30 hiljada KM vlastitih sredstava koja ćemo usmjeravati za održavanje elektrane, nabavku novih nastavnih učila, odnosno za dodatni napredak i razvoj škole", rekao je za Klix.ba direktor Elektrotehničke škole u Tuzli Selmir Dadanović.

Vrijednost cjelokupnog projekta je 150.000 KM, a nabavljene solarne panele će sklopiti učenici i profesori. Postavljanju panela prethodit će rekonstrukcija krova škole, a radovi bi trebali početi sredinom juna ove godine.

"Sanacija krova će biti završena u kratkom vremenskom roku, a odmah nakon toga uslijedit će postavljanje panela. Solarna elektrana će biti funkcionalna do početka iduće školske godine, odnosno do mjeseca septembra", istakao je Dadanović koji iduće sedmice odlazi u Varaždin na razgovor kod generalnog distributera vezano za nabavljanje i isporuku panela.

Novi smjer

Ovaj projekt inicirao je i pokretanje novog smjera u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, a riječ je o tehničaru obnovljivih izvora energije. Za ovaj smjer potrebno je izraditi elaborat o njegovoj opravdanosti, a u svemu tome će učestvovati nadležna ministarstva i Pedagoški zavod TK.

"U potkrovlju škole predviđeno je formiranje četiri radionice, a u jednoj će biti smještena kompletna instalacija solarne elektrane. Učenici će imati priliku svoja znanja usavršavati prilikom simulacije kvarova, ali i svega onoga što je vezano za solarne elektrane", kaže Dadanović, naglasivši da bi novi smjer mogao zaživjeti u školskoj 2020/2021. godini.

Inače, na Elekrotehničkoj školi u Tuzli već su postavljene dvije solarne ploče, a Dadanović nam otkriva da postoji ideja da cjelokupan prednji dio zgrade u dogledno vrijeme bude obložen ovakvom vrstom proizvođača električne energije.

"Bitno je reći da je se ovdje radi o sklopovima koji se veoma rijetko kvare, jednostavni su za održavanje i ne sumnjam da će ovo biti veoma pozitivan projekt. Nama je cilj da kapacitet proizvodnje u dogledno vrijeme iznosi do 250 kW", nadovezuje se naš sagovornik.

Drugačiji princip obrazovanja

Današnji princip obrazovanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli dijametralno je suprotan onome koji je djelovao prije 20 godina.

"Nekada je to bila frontalna nastava u kojoj je profesor predavao, a učenici morali raditi domaću zadaću. Ali, danas je nastava orijentisana ka djelovanju. Svako zanimanje ima četiri relevantna predmeta koji se dijele u grupe. U njima profesor predaje, a potom kroz vježbe s učenicima savladava gradivo", ističe Dadanović.

Kroz nastavni plan i program profesori pokušavaju pratiti savremene trendove te učenicima znanje prenositi na najbolji mogući način. Učenici danas u ovoj školi imaju priliku programirati, prolaziti kroz sisteme online učenja, usavršavati strane jezike uz pomoć visokosofisticiranih uređaja i raznih aplikacija...

Oni također nerijetko donose i vrijedne nagrade sa takmičenja, a stečena znanja i vještine dosad su implementirali kroz izradu nekoliko uređaja.

Izradili su utičnicu koja se povezuje putem mobilnog telefona te korisniku omogućava uključivajne i isključivanje raznih aparata na daljinu, zatim robotsku nogu koja omogućava kretanje osobama sa invaliditetom, vreću za spavanje koja može puniti mobilne telefone...

Prateći potrebe tržišta rada Elektrotehnička škola u Tuzli naslonila se i na IT sektor te danas učenicima pruža naobrazbu i u ovom segmentu, a oni između ostalog imaju priliku izučavati programski jezik Java.

Škola zanimljiva i učenicama

Kroz naš razgovor Dadanović iznosi posebno zanimljiv podatak da Elektrotehnička škola u Tuzli budi sve veće interesovanje kod djevojčica koje završavaju osnovnu školu.

"Naša škola je uvijek postizala uspjehe, ali se nikada nije toliko eksponirala u javnosti. Djevojčice kada dolaze u obilazak uvjeravaju se u to da se ovdje ne koriste samo šrafciger i lemilica, odnosno da nemamo ranije stereotipe u kojima se moraš popeti na banderu i slično. Sve danas što se radi u principu je vezano za računare, nebitno koje usmjerenje je u pitanju", nastavlja sagovornik portala Klix.ba.

Kada je riječ o četverogodišnjim smjerovima, ova ustanova danas nudi obrazovanje za tehničara računarstva, tehničara elektronike, tehničara mehatronike i tehničara elektroenergetike koje je jedino predodređeno za jaku struju i visoke napone. Također, tu su još uvijek prisutna i stručna zanimanja - električar, autoelektričar i električar telekomunikacija.

Biznis.ba / Klix.ba