BiH

Evropska komisija ne misli da je povrijeđeno pravo BiH po pitanju Pelješkog mosta

Autor: Biznis.ba
Evropska komisija ne misli da je povrijeđeno pravo BiH po pitanju Pelješkog mosta
Portal Vijesti.ba je zatraži komentar od Evropske komisije u vezi za početkom gradnje Pelješkog mosta, te sporu koji je početak gradje izazvao na realciji između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Iz krovnog tijela Evropske unije koje je i dalo dozvolu za gradnju Pelješkog mosta dobili smo odgovor u dvije rečenice:

- “Ovo je slučaj o kojem Hrvatska i BiH trebaju međusobno raspraviti. Važno je za Hrvatsku i BiH da imaju otvorenu komunikaciju i da nastave dijalog o ovom pitanju“, poručili su iz Evropske komisije.

I dok dio bh. vlasti negoduje, premijer Hrvatske Andrej Plenković poručuje da se Pelješki most gradi na hrvatskom teritoriju.

- Evropska komisija je, kada je sve proučila, odlučila sufinancirati Pelješki most. To je projekt od strateškog značaja za Hrvatsku. Ako imate most ispred Neuma visine 55 metara i razmaka između stupova više od 200 metara, ne znam koja to vrsta plovila ne bi mogla proći ispod tog mosta, rekao je Plenković i dodao da je u stalnom kontaktu sa ključnim čelnicima EU.

Upravo su države članice EU odgovorne za odabir i provedbu projekata koje financira EU.

Ovakav Plenkovićev stav zapravo nije slučajan i usaglašen je sa EU. Naime, kako Vijesit.ba nezvanično doznaju, Evropska komisija koristi identičnu argumentaciju po pitanju Pelješkog mosta.

Naime, kako saznajemo, u ovoj instituciju smatraju da su pažljivo analizirali projektnu aplikaciju Hrvatske o sufinansiranju Pelješkog mosta i provjerili ispunjavanje svih zahtjeva i proceduralnih koraka regulisanih kohezijskom politikom prije nego ih je usvojila.  Također, naši izvori su nam kazali kako je EK, na temelju dodatnih informacija koje je dostavila Hrvatska, zaključila da nema otvorenih pravnih pitanja s ovim projektom što se tiče internih procedura Komisije i EU.

Izjava Plenkovića o visini mosta također se poklapa sa nezvaničnim stavom Evropske komisije koja smatra da je sačuvano pravo Bosne i Hercegovine na neograničeni pristup otvorenim morima, budući da će most koji će biti izgrađen imati visinu od 55 metara.

Uvjereni su u EK da bi to omogućilo cjelokupnu trenutnu plovidbu za tranzit ispod mosta, ali i da bi bilo koji brod viši od 55 metara mogao pristati u hrvatskoj luci Ploče, u skladu sa ugovorom o slobodnom prolazu.
Biznis.ba / Vijesti.ba