BiH

FARMA II - Prodaja u poljoprivrednom sektoru BiH treba inovacije

Autor: Biznis.ba
FARMA II - Prodaja u poljoprivrednom sektoru BiH treba inovacije

Projekt USAID/Sweden FARMA II organizovao je nove treninge edukacije poljoprivrednika o korištenju informacionih tehnologija u Banjoj Luci i Tuzli.

Svi učesnici su saglasni da prodaja u poljoprivrednom sektoru u BiH treba inovacije, posebno u odnosu jedan na jedan sa kupcima na domaćem tržištu, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

- U tom segmentu komunikacije na domaćem tržištu mali proizvođači se često suočavaju sa izazovima u pronalasku adekvatnog mjesta za prodaju. Do većih tržnih centara je teže doći, nekada i nemamo proizvodnju koja može pratiti tu vrstu zahtjeva. Međutim, ono što je uvijek dobar temelj za rast i razvoj jeste prodaja kroz direktnu komunikaciju sa potencijalnim kupcem i tu je potrebno iskoristiti sve moguće alate koji su nam na raspolaganju - kazao je jedan od učesnika na treningu u Banjoj Luci.

Program se fokusirao na online marketing, pripremu vizuala te način komunikacije sa korisnicima.

Iz USAID/Sweden FARMA II projekta napominju da su učesnici razgovarali o društvenim mrežama i važnosti adekvatnog korištenja online kanala komunikacije.

- Izuzetno je važno prilagoditi način kako razgovaramo o novim medijima, kako bi isto bilo jednostavno za prihvatanje i korištenje svim korisnicima i učesnicima treninga. Prodaja putem online alata postaje sve češći način kako prodavači u poljoprivredi dolaze do kupaca. I to je nešto što mali proizvođači prepoznaju. Sada je važno da iskoriste svoja znanja i naprave iskorak na tržištu - zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA