BiH

Federalna granična sanitarna inspekcija zabranila uvoz napitka PRIME ICE POP Hydration

Autor: Biznis.ba
Federalna granična sanitarna inspekcija zabranila uvoz napitka PRIME ICE POP Hydration

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu / Mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac - Sarajevo je danas zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac - Sarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda NE ODGOVARA informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem komzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe ("Službeni list SFRJ", broj: 53/1991).

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke je zabranjen, te je naređeno njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Biznis.ba