BiH

Field: BiH je zemlja ogromnih neiskorištenih potencijala

Autor: Biznis.ba
Field: BiH je zemlja ogromnih neiskorištenih potencijala
Bosna i Hercegovina je zemlja ogromnih neiskorištenih potencijala, poručio je danas u Sarajevu britanski ambasador u BiH Matthew Field, obraćajući se zastupnicima na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, pred federalnim zastupnicima nalazi se jedna tačka dnevnog reda - ispunjavanje obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice (EEZ).

- Vaši klimatski uvjeti i prirodna bogatstva izvanredna su podloga za snažan razvoj vaše ekonomije, a za to su potrebne snažne industrije - najočiglednija među njima je energetska - ocijenio je Field.

Ambasador ističe da je za Veliku Britaniju ova tema veoma važna, te će stoga Glasgow biti domaćin konferencije o klimatskim promjenama krajem ove godine.

- Važnost ove teme je vidljiva i kroz naše djelovanje u BiH, u koju smo u protekle tri godine investirali značajna sredstva u izradu Prve državne energetske strategije, restrukturiranje javnih kompanija u sektoru energetike, te kroz naše partnestvo s Evropskom delegacijom i Američkom ambasadom pomogli u otvaranju reformskog dijaloga u ovom polju - naveo je ambasador.

Prema njegovim riječima, termoelektrane su i dalje odgovorne za oko 60 posto ukupne proizvodnje električne energije u uvjetima kad većina zemalja smanjuje potrošnju uglja, prenose Vijesti.ba.

- Više od 95 posto kapaciteta u proizvodnji električne energije je u vlasništvu tri elektroprivrede. Manjak strateškog planiranja i reformi je BiH doveo na vrh liste evropskih zemalja po pitanju energetske neefikasnosti. Vašem energetskom sektoru su hitno potrebne investicije. Po studiji Svjetske banke, potrebno je ulaganje od preko tri milijarde eura u naredne dvije dekade, kako bi se razvio konkurentan i održiv energetski sektor - rekao je Field.

Međutim, dodaje, značajni iskoraci su napravljeni usvajanjem Prve okvirne državne energetske strategije za BiH, ali i pokretanjem razgovora o reformi energetskog sektora. Izdvojio je potpisanu zajedničku izjavu na zadnjem energetskom samitu u Neumu, kojom su se predstavnici entitetskih i državnih vlasti obavezali poduzeti važne korake.

- Izmešu ostalog, usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu, u skladu sa zahtjevima EEZ, na nivou BiH. Neodložno provođenje potpunog razdvajanja djelatnosti u elektroprivredama s obzirom da ovo predstavlja ključni korak za prevazilaženje zastoja u implementaciji reformi i procesa u drugim područjima na tržištu električne energije - dodao je Field.

Biznis.ba