BiH

FIPA - Prijateljske odnose BiH i Turske trebaju pratiti dodatna ulaganja

Autor: Biznis.ba
FIPA - Prijateljske odnose BiH i Turske trebaju pratiti dodatna ulaganja

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković i predsjednik Ureda za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske Burak Daglioglu na sastanku u Ankari dogovorili su daljnje aktivnosti na promociji BiH i organizaciju poslovnog foruma u septembru ove godine.

Definisani su ključni sektori ulaganja za koje postoji ozbiljan interes turskih privrednika, te će se tokom foruma fokus staviti na određene investicijske projekte iz sekora metaloprerade, peradarstva, ICT-a, zdravstvenog turizma i nekretnina.

FIPA je u martu 2021. potpisala Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske radi pružanja podrške razvoju investicione saradnje dviju zemalja, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u BiH i Turskoj.

Marković se sastala i s ambasadorom BiH u Republici Turskoj Adisom Alagićem koji aktivno radi na ekonomskoj diplomatiji i promociji bh. potencijala. Ambasada BiH će biti partner u organizaciji tog foruma, te aktivno raditi na animiranju ciljanih kompanija iz Turske i predstavljanju investicijskih projekata FIPA-e.

Takođe se sastala i s predstavnicima Razvojne agencije Ankare. Dogovorena je saradnja na promociji investicijskih potencijala BiH i organizaciji prezentacija projekata za ciljane sektore i kompanije.

Konstatovano je da je Turska kao država na jedanaestom mjestu po visini investiranja u BiH, te da postoji interes i mogućnost da se ta pozicija značajno unaprijedi, saopćeno je iz FIPA-e.

Biznis.ba / FENA