BiH

Firma iz Velike Kladuše optužila sarajevski ViK da preferira proizvođače šahtova u KS

Autor: Biznis.ba
Firma iz Velike Kladuše optužila sarajevski ViK da preferira proizvođače šahtova u KS
Naime, iz ove kompanije tvrde da uprava ViK-a neutemeljeno i nezakonito zabranjuje primjenu poliesterskih revizionih okana (šahtova) u Kantonu Sarajevo, kakve, između ostalog, proizvodi i ova kompanija, a da isključivo insistiraju na ugradnji betonskih šahtova.

Time se, tvrdi se iz ove kompanije, krši federalni Pravilnik o tehničkim svojstvima građevinskih proizvoda koji se projektuju i ugrađuju u sistem odvodnje i pročišćavanja oborinskih i otpadnih voda, koji je usklađen s evropskim normama.

Izlijevanje fekalija

Betonski šahtovi, koje preferira ViK, ističu, ne osiguravaju vodopropusnost, zbog čega često dolazi do izlijevanja fekalija i oborinskih voda, čime se šteti okolišu.

Iz navedene kompanije dopise su poslali i Federalnom ministarstvu okoliša, Fondu za okoliš, Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, Vladi i premijeru KS, premijeru FBiH, Vanjsko-trgovinskoj komori i drugim institucijama.

Direktor kompanije Regeneracija Edin Miljković kaže za Klix.ba da je ovo rezultat privatnih interesa, odnosno preferiranja kompanija kojima su ranije dati i drugi projekti.

''Problem je što drugim projektantima vraćaju projekte dok ne promijene vrste šahtova, inače im neće odobriti projekte. Ne želim imenovati firme kojima se izlazi ususret, ali javnosti je poznata politička linija po kojoj se to odvija. Ovo je prema nama, firmi koja je lider u BiH za ove proizvode i koja izvozi u EU, diskriminirajuće. I nama se kao i drugima nanosi šteta. Mi direktno ne zahtijevamo nikakve poslove, već želimo da imamo isti tretman", kazao je Miljković.

On je dodao da su građani Sarajeva na najvećem gubitku. U ovaj problem uključila se i Privredna komora FBiH, a njen predsjednik Mirsad Jašarspahić tražio je od menadžmenta ViK-a da putem dogovora otkloni sve navedene probleme koji, kako tvrdi, očito postoje.

Neopravdani pritisci

Naglašava da imaju i druge proizvode, ali im nije dopušteno da uđu u projekte.
Iz KJKP Vodovod i kanalizacija tvrde da se u dopisima kompanije Regeneracija iznosi niz neistinitosti i netačnih navoda.

''Već duže vrijeme izloženi smo neopravdanim pritiscima predstavnika ove kompanije i to na razne načine. Posebno je bitno istaći da ViK za svoje potrebe, koristeći vlastitu građevinsku operativu, pravi šahtove u skladu sa svojim potrebama pa se samim tim ne provodi postupak javne nabavke za šahtove kao gotove proizvode, niti krše odredbe Zakona o javnim nabavkama. Shodno tome se ne favorizuje bilo koji drugi potencijalni dobavljač ovih proizvoda", stav je koji navode iz Kabineta v. d. direktorice ViK-a Azre Muzur.

Potcrtali su da su od kompanije iz Velike Kladuše zatražili da dostavi dokumentaciju, tehničke kataloge i certifikate, kojim dokazuju ispunjenje tehničkih uslova proizvoda, jer na tržištu postoji veliki broj proizvođača ovih proizvoda.

''Nikada nisu dostavili traženu dokumentaciju, iako ona nije tajna, niti je povjerljiva informacija, već je dokaz da su proizvodi izgrađeni u skladu sa građevinskim proizvodima od armiranog poliestera – GRP. Zakonskom regulativom propisano je da građevinski proizvodi koji su predviđeni za ugradnju moraju zadovoljiti propisane norme te su shodno navedenom traženi na uvid. Certifikati o usklađenosti proizvoda s propisanim normama su javnog karaktera. Akreditovane institucije koje izdaju ove dokumente su ih dužne objaviti na svojim internet stranicama.

Incijativa za izmjenu pravilnika

Umjesto toga dostavili su dokumentaciju koja od njih nije tražena, a iz koje je jasno vidljivo da nije riječ o certifikatima kojima se potvrđuje da li je proizvod izrađen u skladu s propisanim normama, već da je riječ o dokumentima koje Institut IGH – Zagreb vrši kod ocjenjivanja i provjere stalnosti svojstava građevinskog proizvoda u neusklađenom području", ističu iz ViK-a.

Dodaju da su federalnom ministru prostornog uređenja, koji je donio pravilnik, uputili inicijativu za izmjene i dopune, jer u njemu nisu uvršteni svi građevinski proizvodi koji se ugrađuju u javni kanalizacioni sistem.

Podsjetimo, mediji su već pisali da je ViK u proteklom periodu preferirao određene kompanije s kojima su potpisivali desetine ugovora, a tiču se nabavke vodovodnih cijevi.

Također, treba napomenuti da je je nedavno Vlada Kantona Sarajevo potpisala ugovor s EBRD-om o projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u KS u vrijednosti od 50 miliona KM.

Biznis.ba / Klix.ba