BiH

Firma 'Osmo' iz Sarajeva pokreće proizvodnju pekarskih proizvoda u Goraždu

Autor: Biznis.ba
Firma 'Osmo' iz Sarajeva pokreće proizvodnju pekarskih proizvoda u Goraždu

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i predstavnik firme “Osmo” d.o.o iz Sarajeva Abid Hasanović danas su potpisali ugovor o ustupanju na privremeno korištenje jednog dijela objekata bivše kasarne "Goražde I“ ovoj kompaniji, koja planira pokrenuti proizvodnu liniju pekarskih proizvoda za evropsko tržište.

Objekti 9. i 10. bivše kasarne “Goražde 1” kao dio neperspektivne vojne imovine, ustupljeni su na period od 10 godina, a kompanija “Osmo” planira uložiti oko pola miliona konvertibilnih maraka te uposliti do 30 radnika.

- Bavimo se proizvodnjom hljeba i peciva, svježeg programa. U saradnji s Vladom BPK dogovorili smo da ovdje osnujemo novu firmu za proizvodnju zamrznutih somuna, koji će ići za inostrano tržište - Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i tako dalje. U prvoj fazi planiramo zapošljavanje 15 do 20 osoba, a u konačnici planiramo do 30 i pretežno će žene raditi – kazao je predstavnik firme “Osmo” Abid Hasanović.

Iz Ministarstva privrede i Vlade BPK najavili su početkom ljeta pokretanje ove vrste proizvodnje u objektima koji su proglašeni neperspektivnom vojnom imovinom, a te su aktivnosti, kako su naglasili danas, podržali i poslanici u kantonalnoj skupštini.

Ministar privrede BPK Zijad Briga naglasio je da je na lokalitetu bivše kasarne “Goražde 1” predviđeno formiranje mini poslovne industrijske zone, koja zahtijeva infrastrukturna ulaganja, a u ovu namjenu u skladu sa programima Ministarstvo za privredu i Ministarstvo za urbanizam investirat će blizu 200.000 KM.

-Na ovom lokalitetu nastojimo stvoriti uslove za rad kako ovom privrednom subjektu, tako i drugima, jer u skorijem periodu očekujemo ponude i drugih investitora. Firma 'Osmo' d.o.o. iz  Sarajeva je jedna uspješna firma koja je ispoštovala sve neophodne procedure, i njihova investicija bi u konačnici mogla iznositi blizu dva miliona KM. Dakle, radi se o jednoj društveno odgovornoj kompaniji koja zadovoljava svjetske standarde, tako da smo mišljenja da neće imati problema s pronalaženjem kvalitetne radne snage - naglasio je Briga.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov ocijenio je da će kompanija “Osmo” imati značajna ulaganja i prije pokretanja same proizvodnje.

-Nadamo se dobroj saradnji od koje ćemo svi imati koristi. Opredjeljenje Vlade BPK Goražde je stvaranje povoljnog ambijenta za privredni razvoj i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi ovaj prostor učinili interesantnim za investiranje – naglasio je Ćulov.

(Biznis.ba / FENA)