BiH

Fondacija Robert Bosch: U Sarajevu održan forum o poduzetništvu

Autor: Biznis.ba
Fondacija Robert Bosch: U Sarajevu održan forum o poduzetništvu

Alumni zajednica Fondacije Robert Bosch iz Berlina u protekla četiri dana u Sarajevu je održala forum o poduzetništvu, koji je okupio 42 eksperta iz 16 različitih zemalja. Fokus razgovora bio je na razmjeni iskustava u oblasti poduzetništva, prezentacija novih praksi, ali i uloga medija u popravljanju imidža poduzetnika.

“Neki od ključnih zaključaka Foruma su da su žene i mladi ranjive skupine kada se radi o pokretanju biznisa u brojnim zemljama Evrope. Također, uloga medija u podsticanju poduzetničke kulture je iznimno značajna. Vjerujem da ćemo u narednom periodu vidjeti nekoliko zajedničkih projekata između alumnija iz različitih zemalja koji će adresirati neke od identifikovanih izazova“, pojašnjava Irma Zulić, ambasadorica Bosch Alumni Mreže za Jugoistočnu Evropu i BiH.

Organizaciju foruma su pomogle i partnerske organizacije, MitOst iz Berlina, te bosanskohercegovačka Fondacija 787.

“Proces razvoja poduzetništva i rješavanja problema nezaposlenosti bi trebao da podrazumijeva saradnju različitih aktera i razmjenu iskustava. Iz tog razloga je i organizovan ovaj međunarodni skup u sklopu kojeg smo od eksperata iz 16 zemalja čuli dobra i loša iskustva, kao i neke nove ideje. Novostečeni uvidi će pomoći da kvalitetnije pristupimo osmišljavanju i realizaciji aktivnosti u BiH“, smatra Dijana Duvnjak, predsjednica Upravnog odbora Fondacije 787.

Inače, alumni forumi ove njemačke fondacije Robert Bosch organizuju se svake godine, a glavni grad BiH je zahvaljujući lokalnim alumnistima po prvi puta dobio šansu da ugosti ovaj događaj.

Biznis.ba