BiH

Galopp: Zašto će Blok 7 u Tuzli biti najveći poslijeratni neuspjeh

Autor: Biznis.ba
Galopp: Zašto će Blok 7 u Tuzli biti najveći poslijeratni neuspjeh

Uvođenjem u posao izvođača za pripremne radove, danas započinje  realizacija najvećeg poslijeratnog projekta u BiH - izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Vrijednost priojekta je 1,5 milijardi KM,  a Federacija je garant Elektroprivredi BiH za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine.

Projekat izgradnje novog bloka Termoelektrane Tuzla prate brojne kontroverze, uključujući kršenje pravila definiranih Ugovorom o Energetskoj zajednici, upozorava grupa nevladinih organizacija povodom početka pripremnih radova za izgradnju bloka 7 Temoelektrane  Tuzla.

„Način na koji naši političari predstavljaju ovaj projekat javnosti me podsjeća na priču Hansa Christiana Andersena, Carevo novo ruho. Mislim da je krajnje vrijeme da konačno priznamo da je car gol," izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

„U vrijeme kada se nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obvezala postići klimatski neutralnu Evropu do 2050. godine, BiH političari izgradnjom bloka 7 osuđuju Bosnu i Hercegovinu i njene susjede na još najmanje 5 decenija zagađenja i emisija stakleničkih plinova", rekao je on.

Još u martu ove godine, plan izgradnje bloka 7 je prouzrokovao kritike i upozorenja EU povjerenika za proširenje, nakon što su vlasti Bosne i Hercegovine ignorirale upozorenja da je državna garancija za kineski kredit nezakonita.

Pored toga postoji još nekoliko otvorenih pitanja koje "muče" ovaj projekat uključujući, upitnu studiju izvodivosti, pokrenuti postupak na Vrhovnom sudu Federacije BiH u vezi sa Okolinskom dozvolom, slučaj kršenja odredbi Espoo konvencije pokrenut pred UNECE Odborom za provedbu procjene utjecaja na okoliš u prekograničnom kontekstu i činjenica da još uvijek nije određena lokacija na kojoj će se odlagati šljaka i pepeo iz novog bloka.

„Bosanskohercegovački političari ovaj projekat smatraju najvećom poslijeratnom investicijom, ali sve  ukazuje na to da će ovo najvjerovatnije biti najveći poslijeratni neuspjeh“, upozorila je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže.

„Cijena ugljena navedena u studiji izvodivosti nerealno je niska, a buduća cijena CO2, koja će neminovno utjecati na rast cijene energije iz uglja, jedva je uzeta u obzir. Slični problemi su pratili projekat termoelektrane Šoštanj 6 u Sloveniji, koji je završio s ogromnim gubicima, a 10 osoba je optuženo za korupciju. Umjesto što se pretvaraju da je sve u redu, vlasti u Bosni i Hercegovini trebale bi se suočiti sa svim problemima koji se tiču ovog projekta i preispitati ga u potpunosti", navodi ona.

Biznis.ba