BiH

Garibija: Povećanje broja radnih mjesta i smanjenje sive ekonomije u KS-u

Autor: Biznis.ba
Garibija: Povećanje broja radnih mjesta i smanjenje sive ekonomije u KS-u

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija kazao je za Fenu da će Ekonomsko-socijalno vijeće KS-a biti uključeno u procese pronalaska rješenja za povećanje broja radnih mjesta i smanjenje sive ekonomije u tom kantonu.

Plan nove Vlade KS-a je, kazao je Garibija prije konstituirajuće sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća KS-a, da će se sjednice održavati minimalno jednom mjesečno te je izrazio nadu da će i sindikati i poslodavci biti dobri partneri u rješavanju svih problema.

Pojasnio je da je rad Vijeća do sada uglavnom bio baziran na analizu zakona iz ekonomsko-socijalnog okvira, ali da im je želja da započnu i drugačije procese.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS-a Safudin Čengić istakao je da su tražili od Vlade da poslodavci učestvuju u kreiranju zakonskih rješenja, jer smatra da se na taj način mogu uskladiti svi interesi i izraditi najpovoljnija zakonska rješenja.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS-a Franjo Rener istakao je da su donijeli odluku da podržavaju novi saziv Vlade KS-a u svim aktivnostima, što ide u prilog i njima i građanima.

Naveo je da će zahtijevati od Vlade KS-a da se uključe u donošenje svih zakona, ali da se na nivou kantona donose zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS-a.

Biznis.ba / FENA