BiH

Gavran: Brexit ne donosi trenutne promjene u međunarodnim trgovinskim odnosima

Autor: Biznis.ba
Gavran: Brexit ne donosi trenutne promjene u međunarodnim trgovinskim odnosima

Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Evropske unije (EU) neće imati trenutnog uticaja na međunarodne trgovinske tokove, pa tako ni na bilateralnu trgovinu ove države s Bosnom i Hercegovinom, s obzirom na prijelazni period koji slijedi i u kojem će važiti svi EU propisi i sporazumi kao i danas.

Dugoročni efekti na odnose i trgovinu između BiH i UK i promjene koje mogu nastupiti nakon isteka prijelaznog perioda, kako je kazao Gavran za Fenu, zavisit će primarno od odnosa koje UK i EU međusobno dogovore, te potom odnosa koji dogovore BiH i UK. Po njegovim riječima, izvjesna je namjera obje države da nastave ekonomsku saradnju i trgovinu, ali napominje da je nemoguće prejudicirati detalje ovih odnosa prije nego se ne definišu oni između UK i EU.

- Praktičnog uticaja Brexita na globalnu trgovinu i ekonomske odnose neće biti samim činom prestanka članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji 31. januara ove godine, već će uslijediti tek nakon isteka prijelaznog perioda, koji je dogovoren do 31. decembra 2020. a moguće ga je i produžiti za još jednu ili čak dvije godine ukoliko se Velika Britanija i EU o tome dogovore – pojasnio je Gavran.

Promjena će sigurno biti, dodao je, jer odnosi ne mogu ostati isti u ovako drastično izmijenjenim okolnostima, međutim nemoguće ih je predvidjeti prije nego se okončaju pregovori o budućim odnosima Velike Britanije i EU, koji će presudno uticati na sve ostale efekte. Ukoliko ovi budući odnosi budu bliži i veze jače, efekti na globalnu ekonomiju biće manji jer će i promjene biti manje, kao i obratno.

Gavran je kazao da će u narednom periodu također trajati i pregovori o slobodnoj trgovini i drugim međunarodnim sporazumima koje će Velika Britanija nakon prijelaznog perioda zaključivati s drugim državama (prije svega strateškim partnerima poput SAD, ali i svim ostalim, uključujući i BiH), čiji ishod i posljedični efekti će dalje djelovati i na globalnu ekonomiju, ali napominje da je nemoguće nagađati o njima prije nego je poznat ishod i sadržaj takvih sporazuma.

- Ukratko, formalni Brexit koji se očekuje danas u ponoć tek je uvod u dugotrajan i kompleksan proces čiji ishod i posljedice još nisu izvjesni i vrijeme i budući događaji će ih definirati – kazao je Gavran za Fenu.

Biznis.ba / FENA