BiH

GIKIL - Povećan stepen sigurnosti u Koksari, smanjena mogućnost ispada

Autor: Biznis.ba
GIKIL - Povećan stepen sigurnosti u Koksari, smanjena mogućnost ispada

U fabrici Koksara u Global Ispat Koksnoj industriji d.o.o.Lukavac (GIKIL) instaliran je savremeni sistem upravljanja radom sisača koksnog gasa. Time je povećan stepen sigurnosti i smanjena mogućnost ispada, saopćeno je iz GIKIL-a.

U ovoj zamjeni sistema upravljanja radom sisača koksnog gasa radi se o tzv. migraciji s jednog na drugi sistem upravljanja tako što je postojeći sistem, koji je radio na staroj verziji SIEMENS PCS7 v7, uspješno prebačen na napredniji sistem upravljanja koji sada radi s novom verzijom SIEMENS PCS7 v9.

- Posao zamjene upravljanja automatskim sistemima uradila je jedna od najkompetentnijih i najstručnijih firmi elektronske opreme u regiji. Zajedno s njima radili su i naši inženjeri koji su također na djelu pokazali zavidno znanje i sposobnosti. Cjelokupan proces je rađen ručno, a ono što je najvažnije jeste da rad baterije i ostalih pogona u fabrici niti u jednom trenutku nije bio upitan zahvaljujući timskom radu i stručnosti operatera sa Kondenzacije i baterije. Ovo je najsavremeniji sistem upravljanja u svijetu, koji je od dosadašnjeg bolji u svakom smislu, a prema predočenim parametrima i do 15 puta bolji od ranijeg - kazala je Hanka Ikanović, upravnica Kondenzacije u fabrici Koksara.

Prednosti koje donosi novi investicioni sistem su višestruke, ističe direktor Koksare Huso Jašarević.

- Prije svega, povećana je sigurnost rada sisača. Također, benefiti koji će ubrzo postati primjetni nakon urađenog posla su i bolja vuča koksnog gasa, smanjena mogućnost ispada, bolja temperatura i praćenje pritiska gasa, kao i bolje i sigurnije blokade s mogućnošću prikaza čak i najmanje greške u radu sisača - naveo je on.

Realizacija ovog projekta je još jedna potvrda tehnološko-proizvodnih poboljšanja na kojima se posljednjih mjeseci u GIKIL-u vrijedno radi. U narednim danima u rad će biti pušten i filter za otprašivanje na separaciji koksa čime će se postići i dodatni korak ka zaštiti okoliša u cjelini, navode također iz GIKIL-a.

Biznis.ba / FENA