BiH

Gondola u vrijednosti 16 miliona KM bit će do 1. decembra izgrađena na Jahorini

Autor: Biznis.ba
Gondola u vrijednosti 16 miliona KM bit će do 1. decembra izgrađena na Jahorini

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i direktor Leitnera Martin Leitner potpisali su danas Ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM.

Javna nabavka za izgradnju gondole provedena je u prethodnom periodu. Izgradnjom gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivat će se parking kod Vučijeg mosta i vezni put 1 (Ogorjelica - Poljice). Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi.

U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da primei deset ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2.700 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

- Izgradnjom gondole značajno će se smanjiti gužve, a velika prednost je što gondola može raditi i u ekstremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla - kazao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.

Dodao je da završetak radova planiraju do 1. decembra 2019. godine, nakon čega će planina Jahorina biti bogatija za još jednu zimsku i ljetnu turističku atrakciju, saopćeno je iz OC Jahorina.

Biznis.ba / FENA