BiH

Goražde: Predstavljeno šest poslovnih ideja mladih

Autor: Biznis.ba
Goražde: Predstavljeno šest poslovnih ideja mladih

U Biznis centru u Goraždu danas je upriličena prezentacija poslovnih ideja razvijenih u okviru IMPAKT inkubatora Grada Goražde. Predstavljeno je šest razvijenih poslovnih ideja mladih Goraždana koji imaju priliku da ih realizuju uz stručnu i mentorsku, ali i finansijsku podršku.

Sveobuhvatan program inkubacije poslovnih ideja odnosno podrške njihovoj realizaciji, zajedno implementiraju Investicijska fondacija IMPAKT, Grad Goražde i švicarski Caritas, a cilj projekta je razvoj poduzetništva i podrška razvoju malih i srednjih biznisa, te naročito razvoj poduzetničkog razmišljanja među mladima.

Direktor Investicijske fondacije IMPAKT Senaid Đozo napomenuo je da program polazi od razvoja poduzetničke kulture i svijesti poduzetničkog ambijenta, a sastoji se od nekoliko komponenti.

"Jedna od njih je edukacija koja traje otprilike dva mjeseca, gdje potencijalni poduzetnici imaju priliku da razrađuju svoje poslovne ideje, poslovne planove u saradnji sa svojim mentorima koji dobiju već prvi dan obuke. Od dvadeset mladih poduzetnika koji su ušli u inkubator, njih šest je uspjelo da završi sve poslovne modele, forme i danas su dobili priliku da prezentiraju svoje poslovne ideje, a takođe imat će i priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 8.000 KM i nakon toga ulaze u jednu fazu dugoročnog mentoringa", pojasnio je Đozo.

Podsjetio je da IMPAKT inkubator poslovnih ideja već dugi niz godina podržava razvoj poduzetništva, a projekt se ove godine implementira u 20 lokalnih zajednica.

"Do sada smo implementirali inkubator 59 lokalnih zajednica gdje smo podržali preko 400 poslovnih poduhvata i ono što je ključno istaći jeste održivost preko 90 posto u tim lokalnim zajednicama. Ove godine smo pokrenuli i IMPAKT akcelator koji je predviđen za biznise koji žele da unaprijede svoje poslovne poduhvate, a stari su minimalno godinu dana pa do 42 mjeseca i on se sada isključivo provodi na području Tuzlanskog kantona", precizirao je Đozo.

Pored predstavnika Fondacije IMPAKT i Caritasa Švicarske, današnjoj prezentaciji prisustvovao je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović koji je uz čestitke učesnicima projekta istakao značaj njegove realizacije.

"Grad Goražde uvijek podržati ovakve projekte, koji su od posebnog značaja za mlade, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu", naglasio je gradonačelnik Imamović, prenosi FENA.

(Biznis.ba)