nezadovoljni uslovima rada

Radnici njemačke Emke kratko obustavili proizvodnju u Goraždu

Autor: Biznis.ba
Radnici njemačke Emke kratko obustavili proizvodnju u Goraždu
Foto: Fena

Radnici kompanije Emka Bosnia u Goraždu jutros su na određeno vrijeme obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada.

Kako saznaje Fena, dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća te načinom isplate toplog obroka kulminiralo je nakon odluke menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon.

Ovim povodom u Goražde su stigli i prvi ljudi kompanije Emka iz Njemačke koji su se sastali s radnicima kako bi se pokušala iznaći rješenja. Prema nezvaničnim informacijama, radnici su zatražili i smjenu menadžmenta kompanije u Goraždu i Vitkovićima, a direktori iz Njemačke bili su iznenađeni dešavanjima u goraždanskoj kompaniji.

Radnici tvrde da su na to pokušavali ukazati godinama, kratkotrajnim obustavama proizvodnje te brojnim dopisima koji do vlasnika u Njemačkoj nikada nisu došli, prenosi Fena. 

Tokom višesatnih pregovora, a nakon što su se radnici vratili na radna mjesta, danas je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto, s tim da se, kao što je bio slučaj do sada, radnicima neće nametati obaveza da dio sredstava troše u menzi koju je izabrao goraždanski menadžment.

Kako se saznaje, razgovori se nastavljaju jer radnici ne odustaju ni od zahtjeva da se ne otpuste oni koji su upućeni na prinudni odmor.

Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika, a prema njihovim tvrdnjama, prosječna plata uposlenih u proizvodnim pogonima iznosi nešto više od 700 KM, zbog čega mnogi u posljednje vrijeme napuštaju ovu kompaniju.

EMKA grupa je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje brava, šarnira i brtvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta. U njenim pogonima nastaju alati za brizganje plastike i obojenih metala, proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo.

Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, jedan od vodećih izvoznika iz BiH, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.