BiH

Goražde - Razgovori o trasi brze ceste čiji dio prolazi kroz industrijsku zonu

Autor: Biznis.ba
Goražde - Razgovori o trasi brze ceste čiji dio prolazi kroz industrijsku zonu

Predstavnici JP Autoceste FBiH, kompanija iz Industrijske zone „Pobjeda“ i Gradske uprave,danas su u Goraždu održali sastanak tokom kojeg je razgovarano o mogućnostima izmještanja dijela trase buduće brze ceste Goražde – Sarajevo, koja po idejnom projektu, dijelom prolazi i kroz industrijsku zonu „Pobjeda“.

Kako je naglašeno, tender za izradu glavnog projekta, za dionicu od ulaza u tunel Hranjen iz pravca Goražda do industrijske zone "Pobjeda" i dalje prema gradu, bit će objavljen do 1. decembra, do kada su moguće korekcije idejnog riješenja.

- Taj prostor je vrlo ograničen, a znamo da brza cesta ima neke svoje gabarite i širinu, što zahtjeva malo veći prostor. Odatle i potreba da analiziramo to sa privrednim subjektima koji tu djeluju, koji su to njihovi objekti od posebnog značaja, jer će vrlo vjerovatno u nekim dijelovima trebati ući u krug 'Pobjede', dužinom. Naravno želimo da se sačuvaju svi vitalni objekti tih privrednih subjekata – kazao je šef Službe za građenje JP Autoceste FBiH Amir Šikalo.

Dodao je da će glavni projekt biti urađen i za tunel Obarak u dužini 1.700 metara, sa kojim će se izbjeći da brza cesta ulazi u sami centar grada.

- Da bi se to izbjeglo, prije ulaza u grad brza cesta će biti okrenuta na lijevu stranu, proći kroz brijeg,i na granici entiteta će biti velika raskrsnica na kojoj će se ona povezati sa magistralnim putem M20 i južnom obilaznicom Goražda.Mi shvatamo važnost privrednih kapaciteta za ovaj dio BiH koje ne želimo da ugrozimo – pojasnio je Šikalo.

Tokom današnjeg sastanka izražen je optimizam da će se problem rješiti na obostrano zadovoljstvo.

- Pozvali smo predstavnike JP Autoceste FBiH da prezentuju to idejno riješenje kako bi sa predstavnicima privrednih subjekata uvidjeli koji bi to objekti mogli biti ugroženi i šta se to može i mora izbjeći. Do sada smo s njihove strane imali razumijevanja i vjerujem da će tako biti i ovoga puta“ – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Konačno usaglašavanje trase na potezu industrijske zone „Pobjeda“ očekuje se uskoro.

Biznis.ba / FENA