BiH

Građani Bihaća učili o važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu

Autor: Biznis.ba
Građani Bihaća učili o važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu

Građani Bihaća ovog vikenda imali su priliku učiti o energetski efikasnijim navikama, vidjeti izloženu maketu sa primjerima energetski efikasne kuće, te naučiti nešto više o načinima uštede energije koje pojedinac može primjenjivati u svom domaćinstvu, kući ili stanu, ali i na radnom mjestu.

Informativno-edukativni događaj organizovan je u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj“ s ciljem promovisanja i povećanja svijesti javnosti o važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu.

Kroz raznovrsne aktivnosti projekta "Zeleni ekonomski razvoj“ ukazuje se na načine smanjenja potrošnje energije, smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti domaćinstava, javnih objekata i sistema javne rasvjete, te preusmjeravanje ostvarenih ušteda u druge svrhe, što direktno utiče na očuvanje životne sredine i povećanje kvalitete života.

Stručnjakinja Daniela Kardaš ističe da veliki broj građana primjenjuje neke od efikasnijih načina potrošnje energije, ali i da žele saznati više o tome.

- Dovoljno je usvojiti samo par malih, jednostavnih koraka čijim svakodnevnim ponavljanjem ostvarujete značajne uštede. Recimo, u svom domu sam odlučila staviti energetski efikasne sijalice, a svoje ukućane napominjem da gase svjetlo kad god je to moguće – kazala je Kardaš.

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.

Nakon Bihaća, edukativni događaj će biti održan za građane Mostara i Zenice.

Biznis.ba / FENA