BiH

Guverner CBBiH na redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja

Autor: Biznis.ba
Guverner CBBiH na redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić nalazi se u Baselu (Švicarska Konfederacija), gdje prisustvuje 88. redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

CBBiH je jedna od 60 centralnih banaka - članica/dioničara ove institucije i godišnji sastanci banke su prilika kada se razmatraju godišnji i finansijski izvještaji, te teme od interesa predstavnika monetarnih vlasti - saopćeno je iz Centralne banke BiH.

U saopćenju se navodi da BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dvije – jedna je sigurno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga je jačanje međunarodne finansijske saradnje, posebno dijaloga među finansijskim institucijama na temu promoviranja finansijske stabilnosti.

Pored ovih aktivnosti, BIS predstavlja i agenta centralnih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu djelovanja na području monetarne i finansijske stabilnosti, redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka.

Svake godine, tokom godišnjeg sastanka, održi se i posebna panel diskusija o temi koja se u tom trenutku nalazi u fokusu bankarske zajednice, a ove godine u fokusu su bili stvarni efekti poremećaja u kreditiranju bazirani na iskustvima iz posljednje finansijske krize.

U sklopu ovogodišnjeg susreta guvernera održana je i 17. godišnja konferencija BIS-a o temi „10 godina nakon velike finansijske krize – šta se promijenilo“, a na kojoj su učestvovali neki od najvećih ekonomskih stručnjaka današnjice.

CBBiH je dioničar BIS Basela od decembra 1997. godine, a BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom finansijskom institucijom na svijetu – saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću CBBiH.

Biznis.ba / FENA