BiH

Haotično stanje saobraćajnica u RS, putevi stari više od 40 godina

Autor: Biznis.ba
Haotično stanje saobraćajnica u RS, putevi stari više od 40 godina

Putevi u Republici Srpskoj su u najvećoj mjeri građeni prije više od 40 godina, saznaju "Nezavisne" iz resornog ministarstva.

Dok iz "Puteva RS" tvrde da su u održavanje saobraćajnica prošle godine uložene desetine miliona maraka, vozači negoduju i ističu da su nam putevi nepodnošljivi.

"Uglavnom se obnova svodi na urbanije sredine, dok su seoski putevi užasni. Udarne rupe ne možete izbjeći, a kada pređete vozilom preko njih imate osjećaj da će vam otpasti točak. Zašto plaćamo brojne dažbine kada registrujemo vozila? Mogu misliti koliko se novca slije u budžet i pitam se zašto se ta sredstva ne ulažu u sanaciju saobraćajnica", kaže Banjalučanka Slađana Ilić, koja ima 23 godine vozačkog staža.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, potvrdio nam je da rangiranje putnih dionica u RS nije rađeno, pa nije poznato ni kakve bi one ocjene dobile na rang-listi.

"Na našim dionicama puteva, koliko mi je poznato, nisu rađene ni procjene prijanjanja, u smislu da li zadovoljavaju pravilnik. To bi trebalo da se uradi. Na tim mjestima gdje nije određeni koeficijent prijanjanja, za očekivati je da dođe do više slijetanja s kolovoza", kaže Radović.

Sa druge strane, iz "Puteva RS" tvrde da ulažu maksimalne napore da se magistralna i regionalna putna mreža, koja je duga oko 4.132 km, održava na kvalitetnom nivou.

"Ulaganjem u izgradnju, modernizaciju i rekonstrukciju puteva i putnih objekata 'Putevi RS" rade na poboljšanju kvalilteta magistralne i regionalne putne mreže Republike Srpske", napominju iz tog preduzeća.

Kako dodaju, tokom 2017. godine u poslove redovnog održavanja puteva uloženo je 61.273.000 KM.

"Takođe, konstantno se radi na modernizaciji, sanaciji i realizaciji novih infrastrukturnih projekata. Tako je u toku 2017. u investiciona ulaganja na putnoj mreži uloženo 12.950.559 KM, a u toku 2018. godine 32.864.797 KM", rekli su za "Nezavisne" iz "Puteva RS".

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da je, uzimajući u obzir da putevima RS, uz naša vozila, saobraćaju i ona koja su u tranzitu, evidentno da postojeća putna infrastruktura ne zadovoljava potrebe ovog nivoa saobraćaja, posebno ako se posmatra starost puteva, koji su u najvećoj mjeri građeni prije više od 40 godina.

Iz tog ministarstva ističu da je Narodna skupština RS 2016. godine usvojila Strategiju razvoja javnih puteva u RS za period do 2025. godine.

"Strategijom je definisana osnovna vizija, a to je unapređivanje privrede i razvoja RS kroz održiv, djelotvoran i bezbjedan drumski saobraćajni sistem. Definisan je opšti cilj - efikasno upravljanje putnom mrežom, koje je usklađeno s realnim potrebama, sa stručnim i tehnički opremljenim kadrom, kao i operativni ciljevi", pojasnili su iz resornog ministarstva.

Biznis.ba / NN