BiH

Hrnjić govornik na regionalnoj konferenciji o novim tehnologijama u poljoprivredi

Autor: Biznis.ba
Hrnjić govornik na regionalnoj konferenciji o novim tehnologijama u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić bit će jedan od govornika na regionalnoj konferenciji o novim tehnologijama u poljoprivredi - Agro.Rocks, zakazanoj za 15. septembar u Osijeku, navedeno je u saopćenju resornog federalnog ministarstva, koje je prenio Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću.

Planom i programom konferencije predviđeno je okupljanje najvažnijih aktera iz oblasti agrara proizvođača hrane, predstavnika zakonodavnog, javnog i civilnog sektora te stručnjaka iz oblasti novih tehnologija, a sve s ciljem aktueliziranja pitanja razvoja sela i poljoprivrede, kao i razgovora o potencijalnim rješenjima i modelima koji mogu unaprijediti budućnost poljoprivrede.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da će osim ministra Hrnjića, u okviru konferencije i panela posvećenog budućnosti poljoprivrede, kroz prizmu proizvodnje mlijeka i mesa te upotrebe novih tehnologija u proizvodnjama govoriti Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu, prof.dr.sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Branko Kolak iz Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Planirano je da učesnici diskutuju i o pitanjima kako će stočari odgovoriti na zelene ciljeve EU, koliku ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mlijeka imaju IT rješenja, zašto se u sljedivosti hrane i nacionalnim oznakama još ne koristi „blockchain“ tehnologija te kako promjene potrošačkih navika utiču na proizvodnju mlijeka.

U saopćenju Ministarstvo navodi da je planirano da na konferenciji budu ponuđeni i odgovori na pitanja o trendovima koje je pokrenuo rast cijena energenata, zatim hoće li rat u Ukrajini dovesti do trajnog poremećaja na tržištu žitarica i uljarica, kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potrebu veće proizvodnje hrane te što je to što danas predstavlja samodostatnost.

Organizatori konferencije Agro.Rocks 2023. su informacijski sistem Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske, uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, saopćeno je.

Biznis.ba