Način identifikacije

IDDEEA planira uspostavu zajedničkih servisa sa bankama

Autor: Biznis.ba
IDDEEA planira uspostavu zajedničkih servisa sa bankama
Foto: Unsplash

Na sastanku članova tima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) te Uprave ProCredit Banke BiH, razgovarano je o uspostavi zajedničkih servisa između banaka i IDDEEA-e radi adekvatnog odgovora na masovnu upotrebu web-servisa kao sredstva direktne razmjene podataka sa bankama, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Dogovoreno je da banke iniciraju kontakt sa IDDEEA-om prilikom razvijanja servisa za njihove klijente, koji će uključivati elektronski potpis, dok će IDDEEA pružiti potrebnu tehničku podršku i servise.

Također je istaknuto da je nedavno usvojen Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u BiH, koji omogućava bankama direktnu razmjenu podataka i stalni pristup evidencijama IDDEEA-e.

Na sastanku je zaključeno da će IDDEEA u što kraćem roku ponuditi tehnička rješenja za bankarski sektor u smislu načina identifikacije. IDDEEA je također izrazila potrebu za podrškom bankarskog sektora u promociji ovih servisa, što će biti od obostrane koristi.

Ovaj sporazum je važan korak ka efikasnijoj razmjeni podataka između banaka i IDDEEA-e, što će u konačnici doprinijeti poboljšanju usluga klijentima i jačanju finansijske sigurnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Na ovom sastanku, timove učesnike su predvodili direktor agencije IDDEEA Almir Badnjević i predsjednik Uprave ProCredit ProCredit Banke BiH Amir Salkanović.