BiH

Industrijska proizvodnja BiH u septembru manja za 0,8 odsto

Autor: Biznis.ba
Industrijska proizvodnja BiH u septembru manja za 0,8 odsto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u septembru je manja za 0,8 odsto nego u prethodnom mjesecu, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u septembru bilježi pad za 0,7 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda za široku potrošnju u septembru veća je 8,4 odsto u odnosu na avgust, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za osam odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 odsto, energije za 1,8 odsto, a intermerdijarnih proizvoda za 0,04 odsto.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je 11,3 odsto, energije za 9,9 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 10,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,2 odsto, a intermerdijarnih proizvoda za 3,5 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u septembru u prerađivačkoj industriji bilježi pad od 0,3 odsto u odnosu na avgust, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom 0,2 odsto, a u vađenju ruda i kamena pad od 3,7 odsto.

U septembru, u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za 10,6 odsto, u vađenju ruda i kamena za 2,7 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad za 2,2 odsto, prenosi Srna.

(Biznis.ba)