BiH

Inovator Ivan Mrvoš: Poboljšanu verziju pametne klupe možete uskoro očekivati i u BiH

Autor: Biznis.ba
Inovator Ivan Mrvoš: Poboljšanu verziju pametne klupe možete uskoro očekivati i u BiH
Iako Ivan Mrvoš spada u red najmlađih inovatora šireg regiona, vrijednost njegovog biznisa računa se u milionima, a posao stalno napreduje. Include trenutno ima 32 zaposlena radnika koji djeluju u poslovnom prostoru veličine 1.400 metara kvadratnih. Uprkos ovim fascinantnim podacima, ovaj mladi Solinjanin i dalje živi skromno u roditeljskoj kući i još uvijek nema privatni auto.

Kako je na početku razgovora za portal Klix.ba istakao Ivan Mrvoš, njegova primarna ideja je bila da napravi LED stoliće namijenjene za ugostiteljske objekte. Međutim, zbog velikih ulaganja i nepraktičnosti odlučio se prebaciti na izradu klupa za vanjski prostor.

Šta zapravo predstavlja pametna klupa i koja joj je primarna namjena?

Pametna klupa "Steora" je klupa nove generacije. Klupa sa solarnim napajanjem, iako se na prvi pogled čini jednostavnim proizvodom, posjeduje veliki upotrebni potencijal kao što su bežično i žično punjenje mobilnih telefona i drugih pametnih uređaja, prikupljanje podataka, noćno osvjetljenje i Wi-Fi. Ono što predstavlja "mozak" klupe je nadzorna platforma. Nakon instalacije klupe naši korisnici dobiju svoj lični profil na nadzornoj web platformi. U bilo koje doba i s bilo koje lokacije vlasnici klupe mogu imati uvid u podatke o radu svoje klupe, broju korisnika i informacije o vanjskim uvjetima. Ovo je karakteristika koja klupu "Steora" razlikuje od obične klupe, odnosno drugih solarnih klupa na tržištu.

S obzirom na to da je pametna klupa svojevrsni pilot-projekt na ovim prostorima i da je za vrlo kratko vrijeme postala vrtoglavo komercijalno uspješna, jeste li se u jednom trenutku pribojali kako izrada pametne klupe neće uroditi plodom i kako nećete stići do zacrtanih ciljeva?

Smatram kako možete živjeti svoje snove ili raditi na ostvarenju tuđih. Naravno da ne odgovara svima nivo nesigurnosti koji poduzetništvo nosi i da jednako zadovoljavajuće može biti učestvovati u projektima i idejama drugih kompanija, no za mene to nije bila opcija. Od početka cijeli projekt nisam doživljavao kao nemirne poduzetničke vode. Moj cilj je bio stvoriti globalni proizvod i plasirati ga na tržište. Danas, nakon gotovo četiri godine, mogu reći da polako napredujmo prema cilju.

Kako objašnjavate nevjerovatan komercijalni potencijal vašeg proizvoda?

"Steora" je napredni tehnološki proizvod koji svojim elegantnim dizajnom i jednostavnošću može biti instaliran bilo gdje, na otvorenim ili u unutarnjim prostorima. U posljednjih 20 godina sve se promijenilo, postalo digitalno i pametno. U skladu s tim i neočekivanosti da klupa uz funkciju sjedenja postane i nešto više, predstavlja razlog velike zainteresiranosti gradova i općina koji svojim građanima žele pružiti više od samog sjedenja.

Možete li kazati u koliko država izvozite ovaj svoj proizvod i koje su "najneobičnije" zemlje u kojima možemo naići na pametnu klupu?

Trenutno smo na 40 tržišta, u 250 gradova u kojima smo prodali više od 900 klupa. Od "neobičnijih" lokacija u kojima možete sjesti na "Steoru" izdvajamo Maroko, Katar, Dubai, Kazahstan, Izrael i Indiju.

Poznato je kako postoji i više varijanti vaše pametne klupe. Koje su ključne razlike između pojedinih modela?

U protekle četiri godine osluškivali smo potrebe građana i gradskih planera, što nas je dovelo do stvaranja šest različitih modela naših pametnih klupa, od kojih svaki osigurava žično i bežično punjenje, Wi-Fi, ambijentalnu rasvjetu i razne senzore. Bez obzira na to radi li se o 100 posto solarnom napajanju (Standard), kombinirajući solarni i izmjenični mrežni napon na područjima s nižom insolacijom (Hibrid), s ugrađenim LCD zaslonom (Urban i Urban +), kamerama za urbani nadzor i sigurnost (CCTV) ili za unutarnju upotrebu bez solarnih modula (E), imamo pametne klupe za svaku sredinu i to je ono što nas kvalificira za različita tržišta.

Šta predstavlja vaš novi projekt "Monna Cycling Point"?

Biciklizam je postao globalni trend, što je otvorilo put potpuno novoj turističkoj grani posvećenoj svim biciklističkim entuzijastima – cikloturizmu. "Monna Cycling Point" predstavlja savršen i jedinstven proizvod Internet Stvari (IoT) za pametna okruženja, koji omogućava punjenje električnih bicikala, set alata za popravak, kao i mjesto za odmor. Osim toga, "Monna" posjeduje sve najbolje iz "Steora" pametnih klupa, poput punjenja uređaja, Wi-Fi sistema ili ambijentalne rasvjete.

Uzmemo li u obzir to da ste "Monna Cycling Point" već predstavili na privrednom sajmu u Barceloni, možete li nam reći kakva je zainteresiranost za ovaj vaš novi projekt?

Predstavljanje "Monna" proizvoda u Barceloni nadmašilo je sva naša očekivanja. Imamo popriličan broj upita od trenutnih partnera kao i potencijalnih kupaca. Već i prije povratka iz Barcelone dobili smo prve prednarudžbe koje primamo do kraja godine, dok se prva isporuka očekuje početkom aprila naredne godine.

Hoće li "Monna Cycling Point" kompaniji Include donijeti proboj na neka nova tržišta?

Uz trenutnih 40 tržišta na kojim se nalazi "Steora", svakako se nadamo da će "Monna" postati dio njih te otvoriti neka nova tržišta, posebice ona na kojima je cikloturizam već uznapredovao.

Koliko aproksimativno vaš startup biznis Include trenutno vrijedi?

Početkom 2017. godine, prilikom realizacije prve investicijske runde, kompanija je bila procijenjena na vrijednost od četiri miliona eura. Trenutno pripremamo novu investicijsku rundu koju planiramo realizirati do kraja prvog kvartala 2019. godine, a zajedno s nama na evaluaciji rade i još neke firme. Očekujemo kako bi prilikom nove runde Include mogao imati vrijednost od 12 miliona eura.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva s bh. tržištem?

Dosadašnja iskustva s BiH su veoma pozitivna. Trenutno imamo više od 15
"Steora" pametnih klupa instaliranih na području BiH koje možete pronaći u Sarajevu, Velikoj Kladuši, Kiseljaku i Mostaru. Veoma smo zadovoljni trenutnom saradnjom s gradovima i općinama te poboljšanu verziju pametne klupe uskoro možete očekivati i u BiH.

Biznis.ba / Klix.ba