BiH

Izgradnju Bloka 7 Vlada ne smije dovršavati na isteku mandata

Autor: Biznis.ba
Izgradnju Bloka 7 Vlada ne smije dovršavati na isteku mandata
Smatramo potpuno neprihvatljivim pokušaj Vlade Federacije BiH da, duboko u sudijskom vremenu svog mandata, pokuša osigurati saglasnost za konačni ugovor o gradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

Ovaj generacijski projekat bio je doveden do slične faze još u mandatu Vlade koju je predvodio SDP BIH. Tada smo smatrali da nema smisla provoditi postupak do kraja i tako nekoj novoj Vladi vezati ruke.

Sada to, međutim, radi Vlada Fadila Novalića i još traži saglasnost Parlamenta praktično na neviđeno!?

Podsjećamo kako su Novalić i njegovi ministri ovaj projekat prvu godinu mandata kriminalizirali, pa onda dvije godine revidirali, a na kraju mijenjali i sada poslali na neviđeno da im Parlament FBiH daje saglasnost za njihov nerad i nesposobnost.

Kako vjerovati ljudima, koji su uspjeli sve gotove projekte upropastiti, započeli, pa stali i nemaju pojma kako ih ponovno pokrenuti, kao što je slučaj kod gradnje HE Vranduk ili dionice autoputa Počitelj -Međugorje?

Iz onoga što su poslali Parlamentu jasno je samo da su povećali cijenu koštanja garancije za 38 miliona KM i da su promijenili uslove kredita, koji su sada uveliko nepovoljniji i skuplji.

Iako je od Fadila i njegove SDA svite, mislimo da je ovo previše.

Ne ulazeći u motive i razloge ovolike žurbe, smatramo krajnje nekorektnim da ovaj kapitalni projekat ova nesposobna Vlada i menadžment Elektroprivrede BiH ostave nekom drugom nakon oktobarskih izbora da čisti i riješi ono što su oni pokvarili.

Nakon potpisivanja ugovora, biće kasno bilo šta popravljati. Stoga vas pozivamo da ništa ne dirate i da ostanete do kraja ono što i jeste, nesposobna vlada koja nije ništa bila u stanju uraditi.

Da ne bilo bilo kakve sumnje, mi, u SDP-u, ostajemo u potpunosti posvećeni realizaciji izgradnje Bloka 7, koja je i započeta u našem mandatu.

Pozivamo Vladu i EPBiH da Parlamentu dostave kompletnu dokumentaciju, sa svim izmjenama koje su napravili u projektu i ostave prostor novoj Vladi, koja će i biti odgovorna za gradnju, da dovede postupak do kraja.

Biznis.ba