BiH

Izvještaj sa prvog sarajevskog CEO Samita

Autor: Biznis.ba

Na prvom uspješno realiziranom CEO Summit, koji je održan prošle nedjelje u Sarajevu, ključne teme je bila poslovanje u novim, vanrednim oklonostima kao i kako se kompanije suočavaju sa svim izazovima ove "nove normalnosti".

U okviru panela koji su održani, učesnici su mogli čuti o strategijama i praksama kompanija koje već primjenjuju inovacije u poslovanju, a koje im dodnose dodatnu vrijednost. Posebnu pažnju privukao je panel Vizija (NE)Moguće - kreiranje giganta i održivost (pogled iz ugla multinacionalne kompanije) na kojem je govorio Srđan Lazović, generalni direktor Philip Morris za BiH i Crnu Goru.

Lazović je istakao kako niti jedna Vlada, ni kompanija, bila ona mala ili velika, pa čak ni pojedinac nije mogao biti pripremljen na nastalu situaciju, niti je bilo ko imao krizni scenario kojim se mogao voditi, ali je činjenica da su"velike kompanije rezistentnije od malih".

"Velike kompanije i korporacije imaju kapacitete, prije svega u dugogodišnjem iskustvu, ali i ljudstvu i logistici da osiguraju da im prvi udarac ne bude i knock-out. Promjena koju smo u našoj kompaniji započeli još prije 15 godina, a koja je značila da iz korena mijenjamo način svog poslovanja, svoju organizaciju i svoj proizvod, bila nam je u ovim trenucima iskustvo od ogromnog značaja. Iako mi tada nismo bili primorani mijenjati se, već smo to uradili samoinicijativno, to iskustvo bilo nam je od neprocjenjive vrijednosti u ovom trenutku kada promjena i adaptiranje nisu bili stvar izbora već objektivna potreba".

Lazović je istakao da su neke lekcije koje smo iz pandemije naučili veoma značajne. "Pandemija je biznisu dala jednu humanu crtu i kod mnogih pokazala da nisu otuđeni od zajednice i da su zapravo najsolidarniji kada je najpotrebnije". Istakao je da je najvažnija lekcija koju bi svi zajedno, kao društvo, trebalo da izvučemo je neophodnost da nauka ostane apsolutni autoritet. "Nadam se da će ova "nova normalnost" vratiti riječ nauke i struke na mjesto koje zaslužuju. Mi u kompaniji Philip Morris smo ovu lekciju odavno naučili, ali se nadam da je sada i cijeli svijet vidio da heroji ove nove normalnost moraju biti ljudi u laboratorijama, naučnici, liječnici, medicinske sestre, svi oni heroji iz sjenke kojih smo se sjetili svaku večer u 8. Svi oni na jedan nenametljvi način zapravo spašavaju svijet, danas od korone, sutra od nečega drugog."

Upitan šta možemo očekivati u narednom periodu i kako vidi "dan poslije", Lazović je istako da jenezahvalno u ovom trenutku išta predviđati, jer se ni najveći svjetski eksperti ne slažu s daljnjim tokom ekonomskih kretanja, ali i da je pored toga optimista. "Želim vjerovati da nas je ova pandemija bar nešto naučila, a to je da briga o zdravlju mora biti beskompromisna. Sada je već sasvim izvjesno da je pandemija krenula sa neke divlje pijace u Kini i dobila globale razmjere. Stoga sam siguran da samo naučno ispitani, proizvodi koji su prošli neophodne zdravstvene/sanitarne i ostale kontrole mogu, moraju i smiju se naći u upotrebi."

CEO Summit bio jenamijenjen privrednim liderima iz BiH i regiona, direktorima kompanija, TOP menadžmentu iz realnog i uslužnog sektora, poduzetnicima iz svih grana privrede, članovima upravnih i nadzornih odbora, predstavnicima državnih institucija i diplomatskom koru.

Biznis.ba