BiH

Jašarspahić: Korištenje BIM modela vodi ka optimizaciji procesa u građevinarstvu

Autor: Biznis.ba
Jašarspahić: Korištenje BIM modela vodi ka optimizaciji procesa u građevinarstvu

Privredna komora Federacije BiH i kompanija Polimac d.o.o, u saradnji s italijanskom inžinjerskom kompanijom SWS Engineering SPA, organizirali su B2B susrete i predavanje o temi “Primjena BIM-a u projektovanju i građevinarstvu”.

Na predavanja i susrete u Privrednog komori u Sarajevu pozvane su bh. inžinjerske i građevinske kompanije, a kako je Feni kazao predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, cilj projekta je okupljanje domaćih privrednih subjekata koji se bave projektovanjem i izvođenjem projekata u građevinarstvu, te razmjena iskustava s partnerskom kućom iz Italije u korištenju BIM modela.

- BH. kompanije već koriste ovakve vrste softvera, međutim potrebno je izvršiti reviziju, da kroz nova saznanja dođemo do optimizacije procesa. Potpuno korištenje BIM modela vodi ka tome. Riječ je o savremenim programima koji se po nivoima nadovezuju jedan na drugi, od projektovanja do predaje objekta. Bh. kompanije koriste određene segmente ovakvog modeliranja, a mi s kompanijom iz Italije želimo prikazati najbolje primjere ove vrste modeliranja – rekao je Jašarspahić.

Tržište primjene BIM-a (Building Information Modeling) brzo raste u gotovo svim evropskim zemljama, tako da će se ovaj trend nastaviti, pa čak i ubrzati u narednim godinama.

Predstavnici kompanije SWS Engineering Spa i njeni BIM praktičari približit će prisutnima pristupe, tehnike i strategije primjene BIM tehnologije kojima su prevazišli izazove u tunelogradnji, mostogradnji, cestogradnji, građevinarstvu, te time olakšali procese projektovanja, izgradnje i doprinijeli formiranju pouzdane osnove u donošenju odluka.

Generalni direktor kompanije SWS Engeneering SPA Paolo Cucino naglašava da je ova kompanija prisutna u sjevernoj Evropi i Americi, a sada želi proširiti područje djelovanja in na istočnu Evropu.

- Naša kompanija mnogo ulaže u istraživanje i razvoj tehnologije, a sada želimo našim partnerima predstaviti napredak i saznanja koja smo ostvarili u BIM-u. Ova tehnologija je veoma rasprostranjena na industrijskom tržištu, a želimo njenu veću primjenu i u drugim segmentima građevinarstva. Želimo biti prisutni u BiH i drugim zemljama istočne Evrope, prenositi naše znanje i iskustva i sarađivati s lokalnim kompanijama – objasnio je Cucino.

Mehmed Polimac, generalni direktor kompanije “Polimac Company”, koja ima ekskluzivni ugovor s kompanijom SWS Engeneering SPA, ističe da italijanska kompanija u BiH nije došla da bi konkurisala domaćim kompanijama, već da pronađe partnere.

- Ovo je velika prilika za domaće kompanije, SWS je tu da se poslovno poveže s bh. kompanijama. Organizovali smo zajedničke susrete predstavnika nekoliko bh. kompanija sa SWS-om, na kojima će imati priliku da se upoznaju s radom i eventualno dogovore nešto više – rekao je Polimac.

BIM je inteligentni proces zasnovan na 3D modelu koji arhitektama, inžinjerima, ali i građevinskom sektoru pruža uvid i alate za efikasnije planiranje, projektovanje, izgradnju i upravljanje objektima i infrastrukturom.

Biznis.ba / FENA