BiH

Javne konsultacije o Nacrtu strategije zapošljavanja na području Brčko distrikta

Autor: Biznis.ba
Javne konsultacije o Nacrtu strategije zapošljavanja na području Brčko distrikta

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH objavio je poziv za javne konsultacije za Nacrt strategije zapošljavanja na području Distrikta za period 2024.-2027. Strategija ima za cilj povećanje zaposlenosti i usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada.

Zavod je tokom ove godine počeo s izradom spomenute strategije kako bi se zaštitilo lokalno tržište rada i olakšao pronalazak posla nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Tamara Duvnjak-Mitrović rekla je da se strategija fokusira na tri značajna strateška cilja.

-Povećati zaposlenost i aktivaciju radne snage kroz poticanje samozapošljavanja skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada, te raditi na usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada Brčko distrikta kroz unapređenje znanja i vještina nezaposlenih lica, registrovanih na evidenciju Zavoda. Treći strateški cilj je provođenje institucionalne i zakonske reforme na tržištu rada - rekla je Duvnjak-Mitrović.

Iz Zavoda za zapošljavanje kazali su da je u narednom periodu potrebno raditi na podizanju kompetencija osoba registrovanih na evidenciji, odnosno neophodno je raditi na prekvalifikaciji tih osoba kako bi bili konkurenti kao raspoloživa snaga, odnosno sa odgovarajućim znanjima i vještinama na raspolaganju poslodavcima.

Prema njenim riječima, javne konsultacije su neophodne, jer time će se istražiti i iskazati potrebe građana zbog čega će tržište rada biti dodatno zaštićeno, ali će na taj način i javnost biti transparentno uključena u proces izrade strateškog dokumenta. Primjedbe i komentari će utjecati na to da strategija bude što kvalitetnija i tržište rada perspektivnije.

-Zahvaljući saradnji između Zavoda za zapošljavanje i Regionalnog centra za saradnju kroz projekat ESAP 2 uspjeli smo da angažujemo spoljnog konsultanta koji je s radnom grupom raditi na izradi teksta nacrta strategije - dodala je Duvnjak-Mitrović.

Javni poziv za konsultacije za strategiju o zapošljavanju koju provodi Zavod za zapošljavanje je namijenjen nadležnim institucijama kao formalnim akterima, građanima i nevladinim organizacijama i ostaje otvoren narednih 30 dana. Nakon isteka roka i pristiglih komentara, finalizirana strategija bit će proslijeđena dalje Vladi Brčko distrikta BiH na konačno usvajanje.

(Biznis.ba / FENA