BiH

Jeste li se zapitali zašto vozačima u FBiH nije dozvoljeno da sami sipaju gorivo na pumpama

Autor: Biznis.ba
Jeste li se zapitali zašto vozačima u FBiH nije dozvoljeno da sami sipaju gorivo na pumpama

Dok vozači u većini evropskih gradova, u zemljama regije pa i u dijelu BiH - Republici Srpskoj mogu sami sipati gorivo na benzinskim pumpama, u Federaciji BiH to nije moguće jer je i dalje na snazi Pravilnik iz bivše Jugoslavije, star 48 godina, koji to zabranjuje.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) govore nam da Odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva koji je na snazi u Federaciji BiH od 2009. godine, nije regulisano pitanje samostalnog sipanja goriva na benzinskim pumpama.

"S obzirom da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nije donijelo podzakonski propis o izgradnji stanica za snabdijevanje gorivom motornih vozila i o uskladištavanju i pretakanju goriva, u Federaciji BiH i dalje je na snazi Pravilnik o izgradnji stanica za snabdijevanje gorivom motornih vozila i o uskladištavanju i pretakanju goriva iz 1971. godine, a u kojem se navodi: 'Automati za istakanje koji rade na principu samoposluživanja mogu se postavljati samo na stanicama koje su pod stalnom kontrolom zaposlenog osoblja i ako to odobri nadležni organ'", kazali su nam iz FUCZ-a.

U RS-u samoposluživanje od 2018.

Inače, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije imalo je rok da za godinu dana, od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, donese propis o izgradnji stanica za snabdijevanje prijevoznih sredstava gorivom i o uskladištenju i pretakanju goriva, ali to se nije desilo. Podsjećamo, u RS-u vozači od sredine prošle godine mogu sami sipati gorivo te su im obezbjeđeni pumpni automati u ove svrhe.

Naime, podzakonskim aktom u RS-u propisan je način prodaje tečnih naftnih goriva na benzinskim pumpama, a što podrazumijeva uslugu koju nude prodavci i samousluživanje.

"Prema Pravilniku o minimalno-tehničkim uslovima u pogledu poslovnog prostora, opreme, uređaja i potrebne stručne spreme za obavljanje trgovinske djelatnosti, propisano je da se na benzinskim pumpnim stanicama trgovina na malo tečnim naftnim gorivima koja se koriste u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem vozači mogu sami poslužiti, odnosno automatizovana je usluga. Na stanicama na kojima je omogućen automatizovan način točenja goriva, odnosno na kojima je moguće samouslužno punjenje goriva i automatsko plaćanje, postoji automatizovani sistem za plaćanje preko koga se prije točenja goriva u motorno vozilo vrši plaćanje, u gotovini ili putem platne kartice. Nakon završetka točenja tečnog naftnog goriva kupcu se izdaje odgovarajući račun", pojasnili su nam iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a.

Čeka se propis u FBiH

S druge strane, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u FBiH nadležna su za inspekcijski nadzor u skladištima zapaljivih tečnosti do 1.000 kubnih metara, što se odnosi i na benzinske stanice.

"Benzinske stanice na području Kantona Sarajevo koje su u našoj nadležnosti, projektovane su i izgrađene tako da na njima nije predviđeno samoposluživanje, niti su postavljeni odgovarajući aparati za samoposluživanje. Uz to nemaju odobrenje nadležnog organa. Nakon što resorno ministarstvo donese propis, moguće je da će biti propisani uslovi za samoposluživanje na benzinskim stanicama", odgovorili su nam iz Inspektorata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Zdravstveni stručnjaci ističu kako točenje goriva može biti štetno po zdravlje zbog udisanja toksičnih hemikalija iz goriva koje mogu oštetiti DNK ćelije brojni u plućima.

Ipak, aparati za samoposluživanje na benzinskim stanicama ili pumpni automati moraju ispunjavati visoke kriterije i posjedovati certifikate nadležnih institucija države koji garantuju sigurnost kupcima.

No, uprkos navedenom pravilniku mnogi vozači su na benzinskim pumpama u FBiH svjedočili da gorivo ne sipaju isključivo uposlenici pumpe, već i sami vozači. Treba istaći da to čine na vlastitu odgovornost s obzirom da automati nisu namijenjeni za samousluživanje.

Ovakvi aparati, koji se mogu naći i u našoj državi, rade na jedinstvenom principu, a u svakom slučaju radnici na pumpi mogu pružiti pomoć vozačima prilikom korištenja aparata. Krajnji cilj, ističu distributeri ovih automata, jeste kroz fleksibilnu i inovativnu tehnologiju unaprijediti poslovanje i doživljaj krajnjih korisnika na benzinskim stanicama.

Biznis.ba / Klix.ba