BiH

Jordanci zainteresovani za ulaganje u BiH

Autor: Biznis.ba
Jordanci zainteresovani za ulaganje u BiH

Predsjedavajući Industrijske komore Jordana Fathi Aljagber je tokom susreta sa ambasadorom BiH u Jordanu Matom Zekom iskazao interesovanje za ulaganja u sektore poljoprivrede, turizma i zdravstva u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se precizira da su ambasador Zeko i predstavnici jordanske Industrijske komore tokom jučerašnjeg sastanka razmijenili informacije o mogućnostima ulaganja privrednih subjekata Jordana u BiH.

Sastanak je upriličen na inicijativu Ambasade BiH u Amanu s ciljem informisanja Industrijske komore o potencijalima i proizvodnji u BiH.

Ambasador Zeko prezdstavio je sagovornicima sektore privrede koji egzistiraju u BiH, kao i pojedine podsektore, kao na primjer u sektoru turizma - zimski, ljetni, zdravstveni, vjerski, kulturni i ekološki turizam.

Veoma pohvalno se govorilo o ubrzavanju procesa izdavanja viza za građane Jordana, kao i činjenici da do sada nije zabilježena nijedna zloupotreba vize.

Zaključeno je da nedostatak direktne avionske linije između Amana i BiH predstavlja otežavajuću okolnost za uspostavljanje još boljih veza između privrede BiH i Jordana.

S obzirom na činjenicu da je Jordan na prostorima Bliskog istoka otišao najdalje u polju zdravstvene njege, prisutni su se interesovali za oblast proizvodnje lijekova i medicinske opreme.

Predstavnici Industrijske komore Jordana iskazali su želju da u što skorije vrijeme posjete BiH kako bi se sastali s predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, kao i entitetskih privrednih komora.

Predsjedavajući Industrijske komore zahvalio je ambasadoru Zeki na inicijativi za održavanje sastanka kao i inicijativi da se u što skorije vrijeme uspostavi neposredna saradnja s privrednim i trgovinskim komorama BiH.

(Srna)