BiH

Kada će Bosna i Hercegovine pristupiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Autor: Biznis.ba
Kada će Bosna i Hercegovine pristupiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Savjet ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi da na jednoj od narednih sjednica razmatra Nacrt оdluke o kontroli kvaliteta goriva u BiH, što je posljednji uslov koji je postavila Ruska Federacija za uključivanje naše zemlje u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Proces pristupanja Bosne i Hercegovine u svjetski multilateralni trgovinski sistem počeo je prije više od dvadeset godina.

Iz Savjeta ministara Bosne i Hercegovine ranije je potvrđeno da je Nacrt odluke o kontroli kvaliteta goriva pripremljen i za sada je dostupan na sajtu. U odluci čije se usvajanje očekuje, predviđa se uvođenje markiranja goriva čime su vrlo nezadovoljni u Udruženju naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH.

MILENKO BOŠKOVIĆ, Udruženje prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH

"Glavna intencija u toj odluci je uvesti markiranje goriva i stvoriti još jedan parafiskalni namet na ionako opterećeno gorivo i cijene koje vladaju. Udruženje je detaljno iščitalo odluku, dalo primjedbe, poslalo ih resornom i državnom ministarstvu i ni jedno od mišljenja struke nije uvaženo".

Privrednici iz Republike Srpske smatraju da će se novom Odlukom o kontroli kvaliteta goriva u Bosni i Hercegovini poboljšati samo tržište nafte i naftnih derivata.

PERO ĆORIĆ, predsjednik Privredne komore Republike Srpske

"Ono što ja mogu reći ispred Privredne komore je da takvu odluku treba što prije usvojiti, a da se riješe sve nesuglasice i da konačno imamo jednu odluku sa novim datumom i sa novim tehničkim karakteristikama, u skladu sa najnovijim tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti".

Odmah po usvajanju pomenute odluke, iz Savjeta ministara BiH planirano je da njen tekst bude dostavljen Ruskoj Federaciji u cilju reaktiviranja i što skorijeg okončanja bilateralnih pregovora.

Paralelno sa ovim, na multilateralnom planu je, takođe, odmah po završetku pregovora s Ruskom Federacijom, predviđeno reaktiviranje pristupnih pregovora u okviru Svjetske trgovinske organizacije Radne grupe za BiH.

Međutim, dodaje naš sagovornik, praksa je pokazala da su sve zemlje koje su ušle u Svjetsku trgovinsku organizaciju u roku od deset godina stabilizovale svoja tržišta, prenosi BHRT.

(Biznis.ba)