BiH

Kantonalni sud Zenica ukinuo prvostepenu presudu o 'Zenicatransu'

Autor: Biznis.ba
Kantonalni sud Zenica ukinuo prvostepenu presudu o 'Zenicatransu'

Kantonalni sud Zenica nije potvrdio odluku Općinskog suda Zenica pa će sudski postupak Gradske uprave Zenica protiv Sindikata saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Sindikalne podružnice "Zenicatrans-prevoz putnika" biti ponovljen - kazao je za Fenu predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa Huso Sarvan.

Radnici tog preduzeća danas su ponovo došli pred zgradu Gradske uprave, gdje trenutno zasjeda Gradsko vijeće, koje bi trebalo usvojiti Prijedlog budžeta Zenice za 2020. godinu ili Odluku o privremenom finansiranju do 31. marta ove godine.

- Kantonalni sud uvažio je našu žalbu tako da je predmet vraćen na prvostepeni sud - kaže Sarvan, koji izražava zadovoljstvo ovakvim ishodom na drugostepenom sudu, ali se nada da će gradski vijećnici danas usvojiti gradski budžet.

-Ne očekujemo ništa puno, ali mislim da je krajnje vrijeme da se i vijećnici i Gradska uprava uozbilje te donesu budžet Grada Zenice. Time bi bili zadovoljni radnici 'Zenicatransa' i svi ostali zaposlenici Gradske uprave i svi koji se finansiraju iz gradskog budžeta, da grad Zenica počne da živi normalnim životom- kaže Sarvan.

On dodaje da nastavljaju s blokadom Autobuske stanice Zenica, koju su, po prvostepenoj presudi Općinskog suda, bili dužni deblokirati te prekinuti štrajk.

Sarvan napominje da nastavljaju dokazivati kako nisu u štrajku, nego da su samo obustavili rad zbog nedostatka goriva i sredstava za rad. To će, kaže, dokazivati i u budućem sudskom postupku pred Općinskim sudom, kada će imati pravnog zastupnika.

Biznis.ba / FENA