BiH

Karić: U vremenu promjena, opstaju oni koji vjeruju u svoje ljude

Autor: Biznis.ba
Karić: U vremenu promjena, opstaju oni koji vjeruju u svoje ljude

Jutro je na Markalama, centralnoj sarajevskoj pijaci, mjestu susreta i razgovora. I dok se polako popunjavaju tezge na tržnici, radni dan u zgradi prekoputa je već uveliko počeo. Tu je sjedište najveće IT kompanije u Bosni i Hercegovini, koja za ovih dana obilježava četvrt vijeka od svog nastanka.

- Sa timovima u Južnoj i Sjevernoj Americi, Aziji, Africi i širom Evrope, Authority Partners je tim u kojem svakog trenutka neko radi na tome da naš posao bude završen - poručuje  Amina Karić, direktorica operacija ove kompanije, saopćeno je iz projekta USAID Diaspora Invest.

Iza nje je duga i izazovna radna sedmica. Globalna tržišta se i dalje suočavaju sa teretom neizvjesnosti, gdje IT sektor osjeti svako podrhtavanje ekonomije. Uporavanje ulaganja u razvojne projekte donosi rizike, a kompanije moraju u svoje planiranje uračunati i izazove koji najčešće ne ovise o njihovim rezultatima. Ipak, u Authority Partnersu imaju razloga za optimizam.

- Dugoročna partnerstva i uspješni trajni projekti u ovom trenutku su ono što čini temelj kompanije. I dok se cijeli svijet mijenja, moraš da se prilagodiš i budeš spreman za ono što dolazi. Jednostavno, na nas računaju, ne samo naši klijenti, već i naši  konsultanti i konsultanticeu koje smo uložili resurse kompanije i izgradili povjerenje kroz godine saradnje - dodaje Karić.

Uspjeh Authority Partners kompanije nije došao lako; bio je ukorijenjen u viziji koja je prelazila granice razmišljanja vremena u kojem je nastao. Kompanija je otvorila svoj ured u Sjedinjenim Američkim Državama 1998., prepoznajući ogroman potencijal za pronalazak trajnih klijenata.Taj potez je omogućio ovoj kompaniji da uspostavi veze s globalnim tržištem i uspostavi neprocjenjive odnose s klijentima i partnerima širom svijeta.

Amina strastveno vjeruje u neiskorišteni talent Bosne i Hercegovine i postavila je kao svoju misiju njegovanje i razvoj lokalne radne snage. Njihova investicija u razvoj domaćeg talenta, uz posvećenost kontinuiranom učenju, stvorila je kulturu izvrsnosti i prilagodljivosti.

- Veze između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine bili su oslonac za rast i uspjeh Authority Partners kompanije. Nadahnuti rezultatima Bosanaca i Hercegovaca koji su postigli uspjeh u SAD-u, uvijek smo vjerovali u jake veze s dijasporom. Nedavno sam, na skupu bh. poslovne zajednice u New Yorku, koji su realizovali USAID projekat „Diaspora Invest“ i Američka trgovačka komora u BiH, upravo govorila o tome. Ulaganje u Bosnu i Hercegovinu se isplati, postoje uspješne priče koje pokazuju da vrijedi vjerovati u potencijal naše zemlje, a to su poruke koje naši ljudi u Americi mogu dijeliti dalje i dovesti ulagače ovdje - napominje Karić.

Sedam godina nakon otvaranja ureda u Americi,  Authority Partners je stigao u Sarajevo. Tada su postavljeni temelji za  povezivanje bosanskohercegovačkog talenta i američkog tržišta. Ideja da možete raditi u IT sektoru, imati dobre uslove za rad i razvijati se prateći globalne trendove, a ostati u BiH, tada je postala stvarnost koja će u posljednje dvije decenije 'sačuvati' brojne stručnjake i stručnjakinje u domovini.

- Njegujemo učenje i ideju potrebe za ličnim i profesionalnim rastom. U vremenu izazova, sačuvali smo vjeru u ljude i to nam se višestruko vratilo. Danas brojimo preko 500 stručnjaka i stručnjakinja širom svijeta, sa sjedištem kompanije u Irvineu, te tehnološkim centrima u Istanbulu, i Sarajevu, uz brojne remote timove na 5 kontinenata. To donosi jedno globalno iskustvo rada, sa kojim dajemo svojim konsultantima i konsultanticama i drugačiju kulturu poslovanja. Brojni profesionalci koji su svoj put započeli ovdje, kasnije su razvili svoje biznise, prenoseći duh rada  Authority Partnersa dalje. Vjerujem da smo tako utjecali na sliku i imidž cijele poslovne zajednice u BiH prema svijetu - dodaje Karić.

Lideri IT industrije 25 godina kasnije u našoj zemlji, ostaju spremni napisati nove priče.

- Uvijek će na cijeni biti tim koji prati vrijeme i trendove u kojem djeluje. 25 godina kasnije, mi smo odlučni da ostanemo u Bosni i Hercegovini, i u decenijama pred nastavimo činiti da zemlja iz koje dolazimo ostane dijelom svijeta - samo znanjem i -vrijednim radom možemo biti njeni najbolji ambasadori - zaključuje Karić.

Dan se približava kraju, susjedna tržnica se polako zatvara. S druge strane, u Authority Partnersu je vrijeme poziva sa timovima u Americi. Posao ne čeka, a zacrtani rokovi su tu da se ispune. Samo tako, IT industrija u BiH ima šansu da se izbori u svjetskoj tržišnoj utakmici, saopćeno je iz projekta USAID Diaspora Invest.

(Biznis.ba / FENA)