BiH

Kenan Kekić: Eurofarm Centar kontinuirano raste i prati nove trendove - pacijent je uvijek na prvom mjestu

Autor: Biznis.ba

Eurofarm Centar danas je jedna od najvećih privatnih zdravstvenih ustanova u BIH s tradicijom od 20 godina i velikim brojem zadovoljnih klijenata. Danas Eurofarm upošljava 100 zdravstvenih radnika, među kojima su i akademici, doktori nauka, ljekari i srednje medicinsko osoblje. Dok ljekari masovno napuštaju BIH, EurofarmCentar uspjeva zadržati neke od najboljih, a o sadašnjosti, uslugama koje nude i budućnosti za Biznis.ba ekskluzivno je govorio izvršni direktor kompanije Kenan Kekić.

- Šta je danas Eurofarm Centar, šta je njegova primarna djelatnost i misija?

KEKIĆ: Eurofarm Centar je trenuntno najveća privatna zdravstvena ustanova koja se bavi primarnom i specijalističko konsultativnom zdravstvenom djelatnošću tj. našim klijentima nudimo širok dijapazon zdravstvenih usluga, od opće prakse do hirurgije, uz kompletnu laboratorijsku podršku. Od osnivanja do danas svojim pacijentima obezbjeđujemo visoko kvalitetnu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu od strane najeminentnijih stručnjaka iz oblasti zdravstva, a poštujući temeljne etičke principe na kojima počiva naša profesija. U mogućnosti smo u kratkom vremenskom roku provesti kompletnu evaluaciju zdravstvenog stanja naših pacijenata bez čekanja i na jednom mjestu. Trenutno poslujemo na 6 lokacija u 3 bh. grada, Sarajevu, Visokom i Goraždu.

Ko je izvršni direktor Eurofarm Centra Kenan Kekić, recite nam nešto više o vašem poslovnom putu?

KEKIĆ: Rođen sam u Sarajevu, prije 43 godine, pohađao Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu, i od tada faktički počinje moja  ozbiljnija edukacija i usmjeravanje.  Završio sam brojne internacionalne edukacije iz područja marketinga,  prodaje, ljudskih odnosa, finansija i računovodstva. Trenutno sam završna godina executive MBA programa na Cotrugli Business School, diploma je  međunarodno certificirana, te kao takva priznata u cijelom svijetu, a što otvara mogućnost diplomcima za građenje internacionalnih karijera. Govorim engleski i turski jezik. Radio sam u internacionalnim i domaćim farmaceutskim kompanijama, a bio i vlasnik privatne stomatološke ordinacije. Kombinacija zdravstvenog i ekonomskog usmjerenja će u budućnosti biti sve traženija. U suštini svi smo mi studenti cijeli život, jer kada izgubimo interes za učenjem život kreće silaznom putanjom. U harmoničnom braku supruga i ja odgajamo dvoje djece, jednog budućeg lidera i jednu buduću umjetnicu. Naša želja je da ostanemo u BiH, državi u kojoj smo se rodili, odrastali i izgrađivali.

Šta korisnici Vaših usluga imaju drugačije u odnosu na konkurenciju?

KEKIĆ:  Kompanija Eurofarm Centar postoji skoro 20 godina, a broj zadovoljnih klijenata se povećava iz godine u godinu. Razlog je vrlo jednostavan, naš klijent je uvijek na prvom mjestu. Većina naših klijenata dolazi kod nas zbog nekog zdravstvenog problema, kada naiđu na topao doček i ljubazno osoblje koje se prema njima odnosi kao nekome kome treba pomoći, uz osmjeh, empatiju i profesionalnost, sve je lakše.

Kijent bira nas, a ne mi njega, stoga je najvažnija stvar koja nas odvaja od ostalih ljudskost, empatija i profesionalnost.

Koliko uposlenih danas brojite i o kakvom se kadru radi?

KEKIĆ:  Eurofarm Centar, na 6 lokacija i tri BH grada upošljava preko 100 zdravstvenih radnika, ljekara i srednjeg medicinskog osoblja. U skladu sa registrovanim djelatnostima danas u našem timu rade ljekari opće prakse, specijalisti porodične medicine, interne medicine, kardiologije pa sve do specijaliste opće i abdominalne hirurgije. Ponosni smo što u našem timu imamo jednog akademika, 3 doktora nauka, 7 magistara nauka. Vodimo računa i o mladom kadru, i danas imamo 3 opća ljekara na specijalizaciji.

Ove godine predstavljena je HyperQ metoda, koja se naziva revolucijom u dijagnostici srčanih oboljenja. O kakvoj se metodi radi?

KEKIĆ:  Radi se o HyperQ metodi, koja iz klasično snimljenog EKG signala izvlači vrijedne kliničke informacije koje mogu spasiti život i na vrijeme otkriti pojavu teških srčanih oboljenja. Metoda je bezbolna, traje nekoliko minuta, a ljekarima dijagnostičarima omogućava u kratkom vremenskom intervalu do sada nevidljive informacije o stanju srca.  HyperQ  je idealna metoda za rano otkrivanje teških srčanih oboljenja za  sve osobe koje se bave stresnim poslovima, osobe u kasnim godinama, kao i one koji u porodici imaju historiju srčanih oboljenja.

Zahvaljujući ovoj metodi moguće je značajno smanjiti broj invazivnih i poluinvazivnih procedura kao rezultat pogrešne inicijalne dijagnoze, te pravovremeno prepoznavanje akutnog koronarnog sindroma.

Metoda se trenutno radi u Eurofarm poliklinici Ilidža.

Kliničke studije su pokazale da HyperQ  otkriva do 80% više pacijenata sa ishemijom u odnosu na standardni EKG

Klinička studija na ženama je pokazala da  HyperQ smanjuje lažne pozitivne rezultate za preko 50% ispitanika

AHA (American Heart Association) je u svojoj posljednjoj izjavi uključila HyperQ kao standard u stres testovima naglašavajući da značajno povećava preciznost dijagnostikovanja koronarnih bolesti srca

Svjedoci smo sve brojnijeg odlaska ljekara, kvalitetnih ljekara iz BIH, međutim ima i drugačiji primjera. U Vašem timu je hirurg doc. dr. Ismar Rašić kojeg ste ubijedili da ostane?

KEKIĆ: U mom svakodnevnom poslu najveći problem predstavlja upravo kadar, jer niti najbolja privatna domaća zdravstvena ustanova ne može pružititi uslove koje ima svaka prosječna evropska ustanova. Normalno je i ljudski da svi mi u životu težimo ka boljem, jer život je kratak za sve planove koje imamo. Navedeni problemi su posljedica loše kadrovske, socijalne i političke situacije u zemlji i bojim se da će se trend odlaska kvalitetnih ljekara u budućnosti samo ubrzati. A na kraju ispaštat ćemo svi mi zajedno.

Doc. dr Ismar Rašić  je za sada dio tima, ali trenutno BiH nije u stanju da mu da dovoljno širine koje daju EU zemlje. Sretni što takvog stručnjaka imamo u našem timu i duboko vjerujemo da će se prilike u BiH popraviti i da će on ostati dio našeg tima.

Šta nudite u oblasti hirurgije?

KEKIĆ: Naša hirurgija se temelji na procedurama i postupcima koji spadaju pod „One day surgery“. Trenutni fokus je na laparaskopskim intervencijama u abdomenu, koje ne traže velike rezove na tkivu pacijenta i imaju znatno kraći period rekonvalescencije tj opravka. Trenutno u septembru mjesecu imamo 2 intervencije po sniženim cijenama, operacija žučne kese i abdominalne hernie tzv „kile“. Sve detalje možete pogledati na eurofarmcentar.ba

Kakvi su planovi za dalji razvoj  Eurofarm Centra?

KEKIĆ: Kao i svaka kompanija koja gleda naprijed i Eurofarm Centar ima ozbiljne planove za budućnost, naročito u svjetlu sve većih problema u funkcionisanju javnih zdravstvenih ustanova. Na nama je da iskoristimo priliku i svim potencijalnim klijentima ponudimo kvalitetnu, brzu i dostupnu uslugu, u skladu sa najsavremenijim svjetskim trendovima.

Naša vizija je postati vodeća privatna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, u pružanju zdravstvene usluge u skladu sa najsavremenijim svjetskim trendovima iz područja medicine a koja će omogućiti kvalitetnu, sveobuhvatnu, kontinuiranu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu našim pacijenatima.

Biznis.ba