BiH

Kinezima i zvanično data koncesija za izgradnju autoputeva Banja Luka-Prijedor

Autor: Biznis.ba
Kinezima i zvanično data koncesija za izgradnju autoputeva Banja Luka-Prijedor

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kineske firme "SDHS-CSI BH" Yang Xu potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad/Bosanski Novi, i to za prvu fazu od Banje Luke do Prijedora.

Meng Yan, zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Shandong International”, koje je registrovalo svoje privredno društvo u RS, "SDHS-CSI BH", kazao je da je ovo njihov prvi projekt na Balkanu koji se gradi po modelu koncesije.

Izrazio je nadu da će radovi biti završeni i prije roka, budući da su veoma poznate njihove reference na sličnim poslovima.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić rekao je da je ovo početak realizacije pripremnih poslova, koji su trajali više od tri godine.

Istakao je značaj ovog posla, a za proljeće je najavio početak radova i na dionici Koridora 5 C kroz RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, također je ukazao na značaj ovog projekta za razvoj entiteta RS.

-Naša namjera je da u projektu autoputeva u RS gradimo trasu do Prijedora, uvjereni da će kineski partneri i svi drugi na ovom poslu biti veoma efikasni – naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, profila sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdjelnim ostrvom i zaustavnim trakama.

Vrijednost projekta je 297 miliona eura.

Koncesija se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade - 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Vlada RS-a je 1. oktobra spomenutom privrednom društvu China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd dodjelila koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Biznis.ba / FENA