Energetski samit 2024

Panel diskusija o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru i u malim i srednjim preduzećima

Autor: Biznis.ba

Drugi dan Energetskog Samita 2024. započeo je panel diskusijom fokusiranom na mjere energetske efikasnosti za mala i srednja preduzeća (MSP) i stambeni sektor u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog događaja koji su zajednički organizovali Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, bila je razmjena iskustava i ideja, kao i poticanje održivih, pristupačnih i čistih energetskih rješenja na lokalnom nivou.

Globalni prelazak sa fosilnih goriva na klimatski neutralnu ekonomiju predstavlja značajan izazov za zemlje širom svijeta. U odgovoru na to, panel je istaknuo ključnu ulogu energetske efikasnosti u smanjenju globalnih emisija stakleničkih plinova i borbi protiv zagađenja zraka, usklađujući se s ciljevima Pariškog sporazuma, ciljevima održivog razvoja UN-a, kao i Zelene agende EU za zapadni Balkan.

Pored toga, osiguranje adekvatnog finansiranja za stambeni i MSP sektor istaknuto je kao ključni aspekt olakšavanja ovog prijelaza i osiguranja njegovog uspjeha.

Predstavnik UNDP-a u BiH Vedran Pecikoza predstavio je rezultate nedavno provedenog istraživanja o svijesti o energetskoj efikasnosti u zemlji, kao i dosadašnja postignuća UNDP-a u ovoj oblasti, i nadolazeće inicijative u provođenju mjera energetske efikasnosti.

Posebno je istaknuto da je desetogodišnje partnerstvo UNDP-a sa Švedskom i drugim donatorima značajno unaprijedilo inicijative za energetsku efikasnost, rezultirajući ekonomskim uštedama, ekološkim koristima i stvaranjem radnih mjesta.

"UNDP je u proteklom desetljeću predvodio provedbu mjera energetske efikasnosti u BiH. Kroz projekte koje finansiraju naši dugoročni partneri poput Švedske i Zelenog klimatskog fonda (GCF), ostvaren je značajan napredak u poboljšanju energetske efikasnosti u javnom sektoru, otvarajući put za primjenu zelenih modela u stambenom i privatnom sektoru. Osim toga, uz podršku i investicije domaćih institucija, provedba tih mjera je ubrzana, dajući podršku energetskoj tranziciji u zemlji", izjavila je Raduška Cupać, rukovoditeljica Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u BiH.

GIZ je predstavio bazu podataka razvijenu u saradnji s entitetima u Bosni i Hercegovini kako bi promovisao energetsku efikasnost u stambenom sektoru.

Fondovi za zaštitu okoliša su prošle godine predstavili kalkulator uštede energije u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, pomažući domaćinstvima da procijene uštede i troškove za energetski efikasne renovacije kuća i stanova. Kao rezultat toga, broj domaćinstava koji koriste ovaj alat je porastao, što je dovelo do povećanja privatnih investicija u obnovu.

GIZ je u daljem toku panela predstavio nadolazeće aktivnosti u implementaciji mjera energetske efikasnosti u stambenim zgradama, naglašavajući važnost strukturiranih i strateških mjera za ubrzanje napretka prema održivoj budućnosti.

"Prepoznavši neiskorišten potencijal za energetsku efikasnost u višestambenim zgradama, posvećeni smo osnaživanju etažnih vlasnika da ulože u renoviranje koje ne samo da štedi energiju nego i smanjuje troškove. Stoga, u ime Vlade Njemačke, podržavamo udruženja etažnih vlasnika u pripremi za takva renoviranja kao i opremanju gradova i općina alatkama i kapacitetima od značaja za ove procese. Ova podrška će osposobiti zajednice da zauzmu vodeću ulogu u energetskoj tranziciji", navela je Kirstin Bretthauer, projektna menadžerica u GIZ-u u BiH.

Panel je sadržavao izlaganja pravnih stručnjaka, finansijskih stručnjaka i predstavnika lokalnih vlasti, koji su zajedno naglasili važnost kontinuirane saradnje i podrške kako bi se u Bosni i Hercegovini ubrzala zelena i pravedna tranzicija.

Iako su ostvareni značajni napretci u ovom području, sudionici su istaknuli potrebu za povećanjem i ubrzanjem napora prema održivim energetskim praksama. Svi panelisti su izrazili potpunu posvećenost nastavku zajedničkog rada kako bi podržali građane i vlasti Bosne i Hercegovine na njihovom putu prema održivoj budućnosti.