BiH

Komić: Pouzdani podaci indikatori stanja i perspektive održivog razvoja

Autor: Biznis.ba
Komić: Pouzdani podaci indikatori stanja i perspektive održivog razvoja

Univerzitetski profesor i v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku RS Jasmin Komić koji je danas u Sarajevu bio jedan od keynote govornika na  Međunarodnoj statističkoj konferenciji „International Conference on Official Statistics – ICOS 2019“, naglasio je važnost statističkih podataka kao indikatora stanja i perspektive održivog razvoja.

- Najvažnije je da imamo dobar proizvod, a to je podatak koji je kvalitetan, validan i ažuran u čemu svi moramo da damo doprinos uključujući statističke institucije u BiH, akademsku i poslovnu zajednicu, javnu upravu, visoko obrazovanje, neprofitni sektor i druge - izjavio je Komić za Fenu.

Saradnju statističkih institucija sa visokim obrazovanjem, odnosno naučnom zajednicom, kako je dodao, tek treba razvijati.

-  U tom smislu  mogu govoriti vezano za Republički zavod za statistiku RS, ali mislim da je isto raspoloženje u Federalnom zavodu za statistiku i Agenciji za statistiku BiH, a to je da saradnjom sa akademskom zajednicom dođemo do takvih analiza koje će davati svjetlost na različite dimenzije života i koristiti za donošenje odluka - kazao je Komić.

Čitavo društvo, kako je dodao, treba da se potrudi da bi se došlo do boljih podataka jer to nije stvar samo statističkih institucija, već i izvještavanja i obuhvata, uzimajući u obzir da se dobar dio tih podataka dobija ne samo na osnovu izvještaja pravnih lica i slično, nego i kroz određene ankete.

- Svako može da doprinese da bude bolje. Statističke institucije kod nas rade izvanredno, imamo potpuno harmonizovane metode i modele vezano za evropske standarde, prije svega EUROSTAT i sa njima stalno radimo na tu temu, a uz to harmonizujemo rad statističkih institucija u okviru BiH - naveo je Komić.

Na statističkoj konferenciji  ICOS 2019 Komić je danas govorio o razvojnoj ulozi bruto izdataka za istraživanje i razvoj. Glavni zaključak je da ulaganje u istraživanje i razvoj treba posmatrati kao svojevrsnu investiciju za budućnost.

Dvodnevnu konferenciju ICOS 2019, koja danas završava sa radom, organizirao je Federalni zavod za statistiku u saradnji sa  Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, Republičkim zavodom za statistiku RS-a, Agencijom za statistiku BiH, kao i USAID-om i Svjetskom bankom, a pokrovitelj je Vlada Federacije BiH. Naučnici, stručnjaci i profesori iz BiH, regiona i svijeta diskutovali su o trendovima u statističkim metodologijama i diseminaciji podataka.

( FENA)