BiH

Kompanije u Sloveniji krše prava radnika iz BiH, jednoj firmi onemogućeno zapošljavanje

Autor: Biznis.ba
Kompanije u Sloveniji krše prava radnika iz BiH, jednoj firmi onemogućeno zapošljavanje

Agencija za rad i zapošljavanje BiH onemogućila je firmi Univerzalna logostika d.o.o. da putem Sporazuma zapošljava radnike iz BiH u Sloveniji u naredne dvije godine. Ovaj potez je uslijedio nakon potvrđenih informacija da su pojedine slovenačke firme kršile prava radnika iz BIH, te odredbe Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju radnika.

"Zahvaljujući saradnji sa sindikatima iz Slovenije mi dobijamo sve relevantne informacije o uslovima rada naših građana u Sloveniji, te redovno razmjenjujemo informacije sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije. Također, zahvaljujući ovoj saradnji dobili smo i informacije u kojim se djelatnostima najčešće ugrožavaju prava radnika", kazali su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Istaknuli su da sve rade u saradnji sa slovenskim institucijama, prvenstveno Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije.

"Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji s navedenim institucijama trenutno kreira informaciju koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz Bosne i Hercegovine i načine kršenja prava radnika, te će se navedena informacija dostaviti Komisiji za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, a firmama će biti onemogućeno da zapošljavaju nove radnike iz BiH. Navedena informacija će se najkasnije do kraja sedmice uputiti nadležnoj Komisiji, te će se nakon toga i Inspektorat za rad Republike Slovenije uključiti u kontrolu uslova rada naših građana", poručili su iz Agencije.

Biznis.ba / Klix.ba