BiH

Konferencija - Osnažiti institucionalni okvir za socijalno poduzetništvo

Autor: Biznis.ba
Konferencija - Osnažiti institucionalni okvir za socijalno poduzetništvo

Daljnji razvoj socijalnog poduzetništva u Bosni i Hercegovini cilj je projekta vrijednog oko pola miliona eura u kojem će implementatori u narednih 30 mjeseci raditi na uspostavi odgovarajećeg pravnog i zakonodavnog okvira iz ove oblasti.

Kao prvi korak, u Sarajevu je počela dvodnevna konferencija na kojoj će predstavnici finansijera projekta, Evropske unije (EU), zajedno s civilnim sektorom iz BiH promovirati značaj socijalnog poduzetništva kao mogućnosti za ekonomski rast.

- Želimo pomoći svim stranama da spoznaju značaj te vrste poduzetništva, stvaranja pravnog okvira za njegov daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta - kazao je novinarima uoči konferencije Gianluca Vannini, šef operacija u uredu Delegacije Evropske unije u BiH.

Po njegovim riječima, u većini drugih zemalja je nevladin sektor preuzeo značajnu ulogu razvoja socijalnog poduzetništva, a u nekima su dosta razvijene zadruge s maloprodajnom djelatnošću.

Oko deset posto svih preduzeća u Evropskoj uniji su socijalna i razijaju se ubrzano, dok je BiH na početku razvoja ove vrste poduzetništva, kazala je novinarima Jasmina Mujezinović, učesnica konferencije uime bh. civinog sektora i direktorica Fondacije lokalne demokratije.

Po njenim riječima, preduzeća koja zapošljavaju socijalne kategorije postoje u Bosni i Hercegovini, ali u izostanku odgovarajućeg institucionalnog okvira, to su klasična privredna preduzeća bez olakšica koje država daje u drugim sredinama, naglašava Mujezinović.

Socijalno poduzetništvo, podsjeća ona, percipira se kao rad poslovnih subjekata koji ostvareni profit ne koriste radi vlastitog bogaćenja već ulažu u daljnje zapošljavanje teško zapošljivih kategorija, u razvoj socijalnih usluga, projekte kulture i obrazovanja, kao i zaštite okoliša. Različite olakšice države se podrazumijevaju.

Konferencija u Sarajevu održava se pod nazivom "Perspektive razvoja socijalnog poduzetništva u BiH", a organizatori su nevladine asocijacije Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva i "Lara" iz Bijeljine, koje su ujedno implementatori projekta "Doprinos organizacija civilnog društva razvoju socijalnog poduzetništva".

Cilj skupa je inicirati procese uspostave institucionalnog okvira i razvoja sistema ove vrste poduzetništva na svim nivoima u BiH te ga promovirati kao društveni angažman u rješavanju socijalnih i društvenih izazova i problema u bh. društvu.

Biznis.ba / FENA