BiH

Konjic više od 100 godina njeguje tradiciju : Umjetnički zanat poznat u cijelom svijetu

Autor: Biznis.ba
Konjic više od 100 godina njeguje tradiciju : Umjetnički zanat poznat u cijelom svijetu

Konjic je grad u kojem se više od stotinu godina njeguje drvorezbarska tradicija. Najzaslužniji za očuvanje ovog umjetničkog zanata su porodice Nikšić i Mulić, ali i brojni drugi lokalni umjetnici, koji su svojim vještim rukama dali nemjerljiv doprinos njegovom razvoju i očuvanju.

Tako se danas Konjic može pohvaliti da se na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva od 2017. godine nalazi i konjičko drvorezbarstvo.

Ljepotu ovog zanata, od početaka pa sve do danas, posjetiocima najbolje dočarava Muzej drvorezbarstva, koji je otvoren u junu prošle godine.

Jedinstven objekt

Izložbeni prostor podijeljen je u nekoliko historijskih razdoblja, od osmanskog, preko austrougarskog, do jugoslavenskog i savremenog doba.

Na jednom od zidova mogu se vidjeti drvorezbarske tehnike i alati, dok posebnu pažnju privlači prostor u kojem se zidovi sastoje od hoklica “Tattoo”, na kojima su ispisana imena nekadašnjih drvorezbara. Mogu se vidjeti i stari komadi namještaja, fotografije, razni dokumenti i sve ono što prikazuje razvoj drvorezbarstva na konjičkom području.

  • "> Nikšić: Jedan od inicijatora - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Nikšić: Jedan od inicijatora / Foto: (S. Džajić)

- Danas je ovaj umjetnički zanat poznat u cijelom svijetu - kaže Orhan, koji je prije pet godina s bratom Ademom osnovao brend “Zanat”.

- Naša firma izvozi 95 posto dizajnerskog namještaja. Motivi koji se koriste su prilagođeni modernom vremenu, ali ono što je ostalo isto je tehnika rezbarenja, a to je ručni rad koji oplemenjuje drvo i proizvode. Upravo to prepoznaju poznavaoci i ljubitelji dizajna širom svijeta - kazao je Orhan Nikšić

  • "> Drvorezbarske tehnike i alati - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Drvorezbarske tehnike i alati / Foto: (S. Džajić)

Brend “Zanat” dobio je u 2019. nekoliko priznanja za svoj dizajnerski namještaj u jugoistočnoj Evropi. Njihova stolica “Sana” osvojila je nagradu za vrhunski dizajn koju dodjeljuje časopis “Rezidence” u Švedskoj. Učestvovali su na sajmovima u Kelnu, Štokholmu, Londonu i Milanu.

Učešće na sajmovima

Učestvovali su na sajmovima u Kelnu, Štokholmu, Londonu i Milanu. Uspješno sarađuju sa skandinavskim, francuskim i italijanskim dizajnerima, a uspjeli su uspostaviti i nove saradnje, čiji će rad biti predstavljen na sajmovima u 2020. godini.

Biznis.ba / Avaz